FIDESZ.HU > Hírek > Önkormányzat Nyomtatás
Ablak bezárása
Rogán: A közös célok adják az igazi szabadság élményét
Rogán Antal szerint a szabadság minden korban ott van, ha az ember túllép saját korlátain. Az V. kerület polgármestere, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője erről az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen beszélt a Vértanúk terén kedden.
Létrehozva: 2013. október 22., 18:51

Szavai szerint több tucat történet szól arról, hogy amúgy szélsőséges nézeteket valló emberek elutasították a szélsőséges megnyilvánulásokat, s valami olyan történt 1956-ban, ami erőt adott, megszelídítette a szélsőségeseket, lefegyverezte az előítéleteket. "Megvilágosodott számukra, hogy a nemzet, amihez tartoznak, nem egy legyengült, elnyomott, kifosztott, rongyokba öltöztetett másodrendű nép, aminek addig sokszor érezték magukat, hanem az a büszke, bátor, egységes és nagyra hivatott európai nemzet, amely a szívükben él" - fogalmazott.

A fideszes politikus megjegyezte: noha ő és nemzedéke nem élhette át az akkori szabadság élményét, hiszi és tudja, hogy a lehetőség minden korban nyitva áll az ember előtt, ha képes arra, hogy túllépjen önnön magán. Rogán Antal felidézve a tavaszi dunai árvízi védekezésen történteket megemlítette, hogy "közismerten szélsőjobboldaliak, volt gárdisták és romák adták egymásnak kézről, kézre a homokzsákokat, aztán fáradtan leülve cigarettával kínálták egymást". Mint mondta, a szabadság "ott járkált közöttünk az áradó folyó partján, és amikor ránéztünk, új erőre kaptunk". Kijelentette: a közös célok adják az igazi szabadság élményét.

"Úgy hiszem, 1956 októbere egy kivételesen letisztult pillanat volt, ahol megjelent a magyarság igazi karaktere, egy bátor és erős nemzet karaktere. A bajban, a legnehezebb időkben mindig ez mutatkozik meg" - mondta Rogán Antal, hozzátéve: az élet ugyanakkor nemcsak különleges helyzetekben kívánja mindezt, hanem a mindennapi életben is. Ma is vannak közös célok, nagy küzdelmek - jegyezte meg, példaként említve a város, az otthon fejlődését, az ország erejét és sikerességét. "Mindeközben küzdünk a múlt hibái ellen, a válság ellen, küzdünk az ország gazdasági függetlenségéért. Küzdünk azért, hogy mások ne nyerészkedhessenek rajtunk igazságtalanul, hogy ne kelljen a magyar családoknak telhetetlen külföldi nagyvállalatok profitját kifizetni, s hogy ne akarjanak mások messziről beleszólni a mi dolgainkba, a mi életünkről ne hozzanak döntést más nemzetek fiai, más országok fővárosaiban" - fogalmazott a kormánypárti politikus.

Leszögezte: hisz abban, hogy "mi is láthatjuk a szabadságot, és nemcsak a bajban, nemcsak a forró pillanatokban, nemcsak a gonosz tankjai ellen vonulva, nemcsak természeti csapások idején, hanem mindenkor, amikor lesz erőnk hozzá, hogy túllépjünk saját korlátainkon".