Kövér: '56 példa nélküli összefogást teremtett
2013. október 24., 08:33
Az elnyomás rendszere nagyon hasonlóan működött Kazahsztánban és Magyarországon is, ebből a sötétségből született meg a szabadság elemi erejű forradalma 1956 október 23-án - jelentette ki Kövér László szerdán a kazahsztáni Asztanában, az ottani magyar nagykövetség által szervezett ünnepi fogadáson az ott élő és dolgozó magyar meghívottak, valamint a vendéglátó ország hivatalos képviselőinek jelenlétében.

Az Országgyűlés elnöke hangoztatta: nagy öröm számára, hogy a Szabadság Napját egy olyan országban ünnepelheti, amelynek népe a miénkhez hasonlóan megszenvedett a szabadságért, de a legszörnyűbb elnyomás ellenére sem adta fel a szabad ember méltóságának igényét. "Ma már tudjuk, ami akkor elképzelhetetlennek tűnt: egy maroknyi nép semmivel sem törődő elszántsága egy egész világrendszert ingatott meg" - tette hozzá.

A házelnök szerint 1956 egyedülálló volt abban, hogy példa nélküli összefogást teremtett, és újra meg újra tápot adott a szovjet félteke ellenzéki mozgalmainak. 1956 hőseinek áldozata elvezetett a kommunista terror bukásához, a kettéosztott világ megszűnéséhez és sokfelé felkeltette a demokrácia iránti vágyat - mondta.

Kövér László szerint a két ország közti jó kapcsolat biztos alapja lehet, hogy a kazah és a magyar nép egyaránt nagyra értékeli a szabadságot és függetlenséget. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország a világon az elsők között, 1991. december 26-án ismerte el a független Kazahsztánt, azóta is baráti figyelemmel követi sorsának alakulását, és azt a kiemelkedő teljesítményt, amelyet a függetlenség elnyerése óta eltelt két évtizedben nyújtott. Nagyrabecsülését fejezte ki az iránt, hogy a kezdeti iszonyú nehézségek ellenére Kazahsztán stabil tudott maradni és dinamikusan fejlődik, sőt a térség vezető államává vált.

Mint mondta, Magyarország a kormányzati ciklus elején meghirdetett keleti nyitás politikája révén meghatározó kereskedelmi-gazdasági, kulturális, oktatási és tudományos partnerként tekint Kazahsztánra.

Az eseményen Kövér László a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesítette Bolat Nagijevics Iljaszovot, Magyarország tiszteletbeli gazdasági tanácsosát, aki húsz éve segíti gazdasági tevékenységünket Kazahszánban, illetve átnyújtotta a Magyar Külügyekért érdemérmet Tuleutaj Szkakovics Szulejmenovnak, a független Kazahsztán első külügyminiszterének, aki négy évig nagykövetként szolgált hazánkban - tájékoztatta az MTI-t Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke.

A magyar házelnököt kazahsztáni hivatalos látogatásának első napján, szerdán fogadta Nurlan Nigmatulin, a kazah parlament alsóházának (mazsilisz) elnöke. A találkozón Kövér László reményét fejezte ki, hogy néhány éven belül a két ország kereskedelmét sikerül háromszorosára növelni. Nurlan Nigmatulin arról beszélt, hogy országa 2050-ig szóló, gyorsított ütemű gazdaságfejlesztési tervet dolgozott ki, amelynek célja egy gazdaságilag és politikailag egyaránt erős, komoly nemzetközi tekintélynek örvendő, jóléti társadalom megteremtése.

A magyar delegáció találkozott Erali Tugzsanovval, a Kazahsztán Népei Közgyűlésének, a Nazarbajev államfő vezette testület első alelnökével. Az alelnök bemutatta a küldöttségnek a népek szövetségét, amely a Kazahsztánban élő több mint 130 nemzetiség képviselőiből áll, és a híd szerepét tölti be a kazah nép és a többi etnikum között. Kövér László a kazahsztáni nemzetiségi modellre utalva hangsúlyozta, hogy minden pozitív példa megismerése fontos Magyarország számára is, hiszen a tartós béke garanciája a Kárpát-medencében is a konfliktusmentes, egymás megbecsülésén alapuló együttélés.

A delegációval utazó Papcsák Ferenc, az Országgyűlés Magyar-Közép-Ázsiai Baráti Tagozatának elnöke és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről tárgyalt Ajan Erenovval, a kazah Kereskedelmi Kamara első elnökhelyettesével.

Kövér Lászlót csütörtökön fogadja Szerik Ahmetov miniszterelnök és Aszkar Bejszimbajev, a parlament felsőházának első alelnöke. A küldöttség ezután a régi fővárosba, Almatiba utazik.

(MTI-fidesz.hu)