FIDESZ.HU > Hírek > Önkormányzat Nyomtatás
Ablak bezárása
Befejeződött a megrongálódott házak helyreállítása Baján
Befejeződött a júniusi árvíz idején megrongálódott épületek helyreállítása Baja-Dunafürdőn. A Katolikus Karitász munkájának köszönhetően negyvennyolc lakóházba költözhettek vissza a családok.
Létrehozva: 2013. október 24., 14:38 | Utoljára frissítve: 2013. október 24., 16:26

A helyreállításhoz nyújtott segítséget csütörtökön a helyszínen köszönte meg Soltész Miklós szociális és családügyi államtitkár, valamint Zsigó Róbert (Fidesz-KDNP), a város polgármestere. Két felújított otthonra Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mondott áldást.

Soltész Miklós elmondta, igazi összefogás eredményeként állították helyre az épületeket. Az a több mint 460 millió forint felajánlás, amelyet a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács, azaz a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet, a Magyar Vöröskereszt, a Baptista Szeretetszolgálat közösen elosztott és országosan felhasznált, a bajba jutott családok életének helyreállítását segítette - tette hozzá. Az államtitkár úgy véli, "a szolidaritás nulla fokát jelzi" az, hogy "brüsszeli bürokraták" azt mondták, Magyarországon túl alacsony volt a kár mértéke, ezért nem kap támogatást. Ha emberek tízezrei úgy gondolták volna, hogy úgyis jön valami segítség, a pusztítás sokkal nagyobb lett volna - jegyezte meg. "Érdemes megtanulni másoknak is, akik az összefogás jelszavával, látszatával kampányolnak, hogy az az igazi összefogás az, ami az emberek számára fontos" - fogalmazott.

Zsigó Róbert azt mondta, jó volt megtapasztalni, hogy sok olyan ember van, aki akar és tud is önszántából segíteni.

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója arról számolt be, hogy három hónap alatt állították helyre a dunafürdői házakat, több ezer négyzetméteren cserélték ki a betonaljzatokat, vakoltak és festettek újra. A katolikus egyház hivatalos segélyszervezete több mint száz, az árvíz idején károsodott épület helyreállítását vállalta Duna menti településeken, Mohácson, Bátán, Koppánymonostorban és Szőgyén. Az épületeket még az idén átadják - tette hozzá. Azt is közölte, hogy azokon a településeken, ahol jelentős kár esett a konyhakertekben, burgonyával, hagymával, almával segítenek mintegy 300 családon.