Martonyi János Bosznia-Hercegovina főképviselőjével tárgyalt Budapesten
2013. október 25., 15:20
Martonyi János külügyminiszter pénteken Budapesten tárgyalt Valentin Inzko bosznia-hercegovinai főképviselővel, és áttekintették a balkáni országgal kapcsolatos aktuális kérdéseket - tájékoztatta közleményében a Külügyminisztérium az MTI-t.

A megbeszélésen szó esett a Bosznia-Hercegovina euroatlanti integrációs folyamatának útjában álló akadályokról, a lehetséges megoldásokról és a nemzetközi közösség ezzel kapcsolatos szerepvállalásáról.

A főképviselő megköszönte Magyarország eddigi támogatását és a balkáni ország stabilitása érdekében tett erőfeszítéseit. Valentin Inzko elismerését fejezte ki Magyarország aktív részvételéért a bosznia-hercegovinai biztonsági helyzet fenntartását szavatoló Eufor Althea katonai műveletben, amelyben Magyarország a második legnagyobb műveleti hozzájárulóként, mintegy 160 katonával van jelen.

Martonyi János a katonai műveletben való folyamatos magyar részvételről biztosította a főképviselőt.

Bosznia-Hercegovina az 1992-1995 közötti polgárháborút lezáró daytoni békemegállapodás óta nemzetközi felügyelet alatt áll, amelynek megtestesítője az ENSZ Biztonsági Tanácsa által felhatalmazott főképviselő. Valentin Inzko 2009 óta tölti be ezt a hivatalt.

(MTI-fidesz.hu)