Varga Mihály az orosz Állami Duma alelnökével tárgyalt
2013. október 30., 08:15
A két ország közötti gazdasági kapcsolatokat, különösen a tudományos-technológiai együttműködés lehetőségeit tekintette át Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Szergej Zseleznyak, az orosz Állami Duma alelnöke kedden Budapesten - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-t.

A tárca közleménye szerint egyetértettek abban, hogy a kétoldalú kapcsolatok ígéretesen fejlődnek, számos területen kínálnak lehetőséget a további együttműködésre. A felek megállapodtak, hogy elsősorban az energetika, a kereskedelem, az egészségipar és a kutatás-fejlesztés területén élénkítik a kapcsolatokat.

Magyarország partnerországainak rangsorában a harmadik Oroszország, az Európai Unión kívüli országok közül pedig az első helyen áll. Magyarország 2012-ben 1,2 százalékos részesedéssel a 18. helyen állt Oroszország kereskedelmi partnereinek sorában.

Az idei év első hét hónapjában a kétoldalú áruforgalom 8 százalékkal bővült és meghaladta a 7 milliárd dollárt. A főleg gépekből, gépi berendezésekből és feldolgozott termékekből álló magyar export 2 milliárd dollár volt, a túlnyomórészt energiahordozókból álló import 5 milliárd dollárt tett ki - közölte az NGM.

(MTI-fidesz.hu)