FIDESZ.HU > Hírek > Önkormányzat Nyomtatás
Ablak bezárása
Kriza Ákos visszautasította a helyi egészségügyet ért MSZP-s "támadást
Miskolc polgármestere szerdán orvosként és városvezetőként egyaránt elítélte és visszautasította a koraszülöttek ügyében a helyi egészségügyet, orvosokat és ápolókat ért "MSZP-s agresszív támadást". Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: egy három hónapos alapos vizsgálat azt állapította meg, hogy szakmai hiba nem történt, egyéb tényezők okozták a csecsemők halálát.
Létrehozva: 2013. október 30., 17:01

Miskolc orvos végzettségű polgármestere Kökény Mihály szavaira reagálva szerdán azt kérte a miskolci szocialistáktól, hogy nyilatkozzanak, egyetértenek-e az MSZP szakpolitikusával abban, hogy a miskolci egészségügyi dolgozók nem végzik rendesen a munkájukat.
   
Kriza Ákos azt mondta: a miskolci megyei kórházban történt csecsemőhalálok kapcsán az Orbán Viktor miniszterelnök által kezdeményezett augusztusi vizsgálat a múlt héten, megnyugtató módon, lezárult. Kiderült, hogy a miskolci orvosok és ápolók a szakma minden szabályát és protokollját betartva végezték munkájukat, amelytől teljesen független okok vezettek a sajnálatos halálesetekhez. Hozzátette, az "MSZP-nek és annak már feledésbe merült egykori miniszterének viszont semmi sem drága", egyszerre támadt rá agresszívan a miskolci orvos- és ápolótársadalomra és a vizsgálatot kezdeményező miniszterelnökre.
   
"Teszi ezt az a Kökény Mihály, akinek minisztersége idején miniszterelnöke egyetlen esetben sem kezdeményezett kivizsgálást az egészségügy területén, pedig kivizsgálandó eset akadt bőven minisztersége idején is" - jelentette ki Miskolc polgármestere, aki leszögezte: a legerkölcstelenebb, hogy az MSZP csecsemőhalálokból akar politikai hasznot húzni.
   
Előzmények

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága október 21-én azt közölte az MTI-vel, hogy több okuk is volt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház koraszülött-intenzív centrumában augusztusban történt haláleseteknek, az elvégzett vizsgálat szerint az orvosi ellátás minden esetben a szakma szabályai szerint történt. A járványügyi, epidemiológiai és szakfelügyeleti vizsgálat megállapította, hogy a koraszülés, az alacsony születési súly, alapbetegségek, illetve az ebből adódó rosszabb életkilátások és a bakteriális fertőzés okozta járvány egyaránt szerepet játszottak a halálesetek bekövetkeztében.
   
A tárca akkor felidézte: augusztus 5. és 14. között kilenc koraszülött csecsemő halt meg a miskolci megyei kórházban, emiatt Orbán Viktor miniszterelnök rendkívüli vizsgálatot rendelt el az intézményben. A kórház saját hatáskörben azonnal megtette a szükséges megelőző járványügyi intézkedéseket, és az egészségügyért felelős államtitkárság által felkért szakértők bevonásával járványügyi, epidemiológiai és szakfelügyeleti vizsgálat indult.