FIDESZ.HU > Hírek > Önkormányzat Nyomtatás
Ablak bezárása
Letették a szombathelyi Markusovszky kórház belgyógyászati tömbjének alapkövét
Letették csütörtökön a szombathelyi Markusovszky kórház 6,3 milliárd forintból megépülő új belgyógyászati tömbjének alapkövét, a beruházás a tervek szerint a jövő nyár végére fejeződik be.
Létrehozva: 2013. október 31., 13:34

Hende Csaba honvédelmi miniszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője az ünnepségen hangsúlyozta, hogy az elmúlt négy évben a kórház fejlesztésére csaknem 12 milliárd forintot fordítottak. Hozzátette: nem elég a kórházakra, a betegellátásra költeni, a megelőzés és az egészséges életmód feltételeinek megteremtése is fontos. Közölte, éppen ezért nem helyes például a sportcélú és az egészségügyi ellátásra irányuló fejlesztéseket szembeállítani egymással, hiszen megfogalmazása szerint ugyanannak az érmének a két oldaláról van szó, mindkettő az emberek egészségét szolgálja.

Hende Csaba szólt a térség gazdaságának és közlekedési infrastruktúrájának fejlesztéséről, elmondta, hogy a Nyugat-Pannon Mechatronikai és Járműipari Központ 25 ezer munkahelyet és mintegy 250 milliárd forintos tőkeberuházást jelenthet a régió számára a következő tíz évben. Hozzátette: minden feltétel biztosított ahhoz, hogy 2016 közepére valóban négysávos gyorsforgalmú úton autózhassunk Szombathely és Győr között, a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vasútvonal fejlesztésére pedig több mint 50 milliárd forintot fordítottak. Szólt arról is: a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában 2015. szeptember 1-jén megindul a mérnökképzés. Hende Csaba közölte: a jelenlegi kormányzati ciklus ideje alatt összesen 124 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett és érkezik Vas megyébe.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere köszöntőjében személyes élményeit idézte fel, azt mondta, harmincegy évvel ezelőtt fiatal mentőorvosként abba a lebontott "kékcsempés" belgyógyászati épületbe hozta az első beteget, amelynek helyén a most felépítendő új gyógyászati komplexum fog állni.

Imre László, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) főigazgató-helyettese köszöntőjében rámutatott: a mostani fejlesztéspolitika az egészségügyi fejlesztések területén a térségi elv megvalósítását tűzte ki céljául, s ebbe ez a szombathelyi beruházás is beilleszthető.

A szombathelyi Markusovszky kórház új belgyógyászati tömbjében 21. századi színvonalú hotelszolgáltatásokat nyújtó két-három ágyas kórtermeket alakítanak majd külön fürdőszobákkal, a beruházás részeként felújítják a központi műtőblokkot, korszerűsítik az intenzív ellátást, a központi sterilizálót, és informatikai fejlesztéseket is végrehajtanak.