Jogszabályba foglalná a kormány a nevelőszülők foglalkoztatási jogviszonyát
2013. november 1., 20:23
A gyermekvédelmi törvény módosításával a kormány megteremtené a nevelőszülői, hivatásos nevelőszülői jogviszony foglalkoztatási jogviszonnyá alakításának lehetőségét.

Az Országgyűlés honlapjára csütörtökön feltett törvénymódosítási javaslat bevezetné továbbá a befogadó szülő fogalmát, ebbe beletartozna az átmeneti gondozást biztosító helyettes szülő és a gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermeket ellátó nevelőszülő, ideértve a különleges és speciális nevelőszülőt is.

A befogadó szülő fogalma a javaslat indoklása szerint életszerűen fejezi ki a helyettes szülői és a nevelőszülői tevékenység közös lényegét: a gyermek saját háztartásba történő befogadását.

A befogadó szülővé válás feltételeire közös szabályok vonatkoznak. A helyettes szülők esetében továbbra is lehetőséget teremt a szabályozás arra, hogy önálló helyettes szülőként lássák el tevékenységüket, míg a nevelőszülőknek a gyermekvédelmi szakellátás sajátosságai miatt mindig hálózatban kell működniük. Főszabály szerint a helyettes szülő csak átmeneti gondozási, a nevelőszülő pedig csak gyermekvédelmi szakellátási feladatot láthat el.

(MTI - fidesz.hu)