FIDESZ.HU > Hírek > Zöld Nyomtatás
Ablak bezárása
Befejeződött a vásárosnaményi hulladéklerakó rekultivációja
Befejeződtek a vásárosnaményi hulladéklerakó rekultivációjának kivitelezési munkálatai, a depónia rendezésére nagyrészt uniós támogatásból mintegy 298 millió forintot fordított a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város önkormányzata - közölte a helyhatóság az MTI-vel.
Létrehozva: 2013. november 2., 09:51

A 9 ezer lakosú beregi település lerakója még a települési szilárdhulladék lerakókkal kapcsolatos jogi szabályozás bevezetése előtt létesült, így nem felelt meg a jelenleg érvényben lévő rendeletnek. A hulladéklerakó - kialakításából adódóan - a vízre, a talajra és a levegőre, mint környezeti elemekre nézve potenciális szennyezőforrás volt, így a jelenleg érvényben lévő jogszabály értelmében az üzemeltető önkormányzat köteles volt gondoskodni a hulladéklerakó rekultivációjáról.
    
A rekultivációs munkákra az Új Széchenyi Tervből 95 százalékos támogatási intenzitás mellett 283 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a helyhatóság. A munkálatok során tömörítették a hulladékot, amelyre fedő- és kiegyenlítő réteget raktak, majd csapadékvíz-gyűjtő és visszalocsoló rendszert és monitoring kutakat építettek ki a területen. A záróréteg kialakítása után őshonos növényfajokkal telepítették be a lezárt depóniát.