FIDESZ.HU > Hírek Nyomtatás
Ablak bezárása
Németh: Fontos a tudatos fogyasztói magatartás erősítése
Egyszerűvé, egységessé, átláthatóvá és érthetővé válnak a rezsiszámlák a jövő évtől - mondta Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő azután, hogy a Parlament elfogadta az egységes számlaképről szóló törvényt.
Létrehozva: 2013. november 14., 09:00

Ezentúl ugyanúgy fog kinézni a gáz-, a villany-, a távhő- és a vízszámla, valamint a hulladék- és a kéményseprési számla is. A különbség a színben lesz: például a vízszámla kék, a távhőszámla pedig lila kell, hogy legyen. Az első oldalon csak a legalapvetőbb információkat tüntetik fel: az elszámolási időszakot, a fizetendő végösszeget, a fizetési határidőt, valamint azt, hogy a rezsicsökkentés miatt az adott hónapban, illetve július óta összesen hány forintot takarított meg a fogyasztó.

Németh Szilárd, a Fidesz országgyűlési képviselője Az Estében elmondta, hogy jövőre egyszerű, egységes, átlátható és megérthető lesz valamennyi rezsiszámla. A törvénymódosítás célja ugyanis, hogy mind a hat közműszolgáltatás területén egységes legyen a számlakép, illetve előírja a törvény, hogy egy egyszerűen megérthető számlát kell kapniuk az embereknek – mondta. Hozzátette: továbbra is megkapják a részletes számlát is az emberek, tehát akik szeretnének alaposan átnézni, kiszámolni, azok megtehetik majd.

Az egységes számlaképet az Országgyűlés honlapján és a kormányablakokban is közzé fogják tenni. Újdonság lesz, hogy a számlán szereplő tételek definícióját, a meghatározásokat évente legalább egyszer közölni kell az emberekkel.

Németh Szilárd közölte azt is, hogy a számla az elszámolásnak és az elszámolás vitathatóságának, a reklamációnak az alapja. Hozzátette: a tudatos fogyasztói magatartás erősítését szeretnénk az egységes, egyszerű számlaképről szóló törvénnyel elősegíteni. A politikus azt is mondta, hogy eddig "összevisszaság volt ezen a területen" még egy szolgáltatáson belül is.

Németh Szilárd azt is bejelentette, hogy még ősszel törvénymódosítást kezdeményez, hogy a társasházkezelőknek kötelező legyen tájékoztatni a lakókat arról, mennyit spóroltak a rezsicsökkentéssel a közös kiadásokból. A tájékoztatást havonta kellene kifüggeszteni az épület faliújságjára, az éves beszámolókon pedig elkülönítetten, külön soron kellene majd feltüntetniük azt. Erre azért van szükség, mert a társasházaktól sok bejelentés érkezett, hogy nincs rezsicsökkentésük – mondta. Márpedig a parlamentnek az volt a célja, hogy több pénz maradjon a magyar családoknál, nem a társasháznál és a társasházkezelőnél – tette hozzá.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrizni fogja a társasházakat, s ha szükséges, büntetni is fog - közölte.