FIDESZ.HU > Hírek > Zöld Nyomtatás
Ablak bezárása
Jövőre indul a 4. Nemzeti Környezetvédelmi Program
A jövő év elején indul a 4. Nemzeti Környezetvédelmi Program, amelynek célja a fenntartható fejlődéshez szükséges környezeti feltételek biztosítása - mondta Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára pénteken Budapesten, a készülő új programot  tárgyaló konferencián.
Létrehozva: 2013. november 15., 14:01

A magyar jog szerint hatévente kell elkészíteni a Nemzeti Környezetvédelmi Programot, amelynek része a Nemzeti Környezetvédelmi Alapterv. A 3. program ez év végével jár le.
   
Tóth Katalin ismertetése szerint a most záruló 3. program eredménye, hogy Magyarországon csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása, a hulladék- és a vízfelhasználás is. Az erdőterület viszont 20 százalékkal növekedett. Ugyanakkor az élőhelyek tovább darabolódtak, folytatódott a talajdegradáció, és nem sikerült megteremteni a természeti erőforrások reális árazását - mutatott rá.
   
Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára a finanszírozásról elmondta: a 2007-2013 közti uniós költségvetési időszakban a környezetvédelmet szolgáló KEOP-ban 36 milliárd forintot használtak fel. A 2020-ig tartó következő időszakban a KEHOP nevű új programban 31,3 milliárd forint szerepel, de a csökkenés csak látszólagos, mivel más operatív programok is tartalmaznak környezetvédelmi tételeket.
   
A következő 6 évre szóló program elkészítése egy évvel ezelőtt kezdődött, teljesen alulról épül, olyannyira, hogy a politika még irányt sem szabott a munkának. A most indult társadalmi vita módosításait is átvezetik a jelenlegi szövegen, majd az Országgyűlés fogadja el a programot - ismertette az eljárást a helyettes államtitkár.
   
Tájékoztatása szerint Magyarország területének 30 százaléka védett, amely nagyon jó arány az unión belül. A nemzeti parkokban 250 ezer hektárnak kellene visszakerülnie állami tulajdonba, de forráshiány miatt 2015 végéig is csak 100 ezer hektár kerül vissza. Az idén 1,4 milliárd forint szerepel erre a célra a költségvetésben.