FIDESZ.HU > Hírek Nyomtatás
Ablak bezárása
A pénzügyi rezsicsökkentéssel javulnak a családok életlehetőségei
Javulnak a családok életlehetőségei a pénzügyi rezsicsökkentéssel, amelynek három lépése több millió embert érint – fogalmazott vasárnapi sajtótájékoztatóján Puskás Imre fideszes országgyűlési képviselő.
Létrehozva: 2013. november 17., 16:29 | Utoljára frissítve: 2013. november 17., 16:35

Puskás Imre arról tájékoztatott, hogy három intézkedéscsomagot vezettek be a pénzügyi rezsicsökkentés keretében: ingyenessé tették 150 ezer forintig a készpénzfelvételt bármelyik ATM-ből havi két alkalommal, kiterjesztették az árfolyamgátat és bevezették a kilakoltatási moratóriumot április 30-ig. Harmadik intézkedésként a jegybanki alapkamat folyamatos csökkentését említette a fideszes országgyűlési képviselő, aki egyúttal arra is emlékeztetett, hogy a kormány mindezek mellett számos más döntést hozott a családok életlehetőségeinek javulása érdekében. Példaként a családi adókedvezményt, a gyed extra bevezetését, valamint a rezsicsökkentést említette.

Mint mondta, az ingyenes készpénzfelvétel 6 és félmillió millió embert érint. Rámutatott, a bankok több mint 50 százalékkal emelték a szolgáltatások díjait. Ez azt jelenti, hogy a bankok nemcsak igyekeztek áthárítani a különadót, hanem extraprofitot is szerettek volna elérni – fűzte hozzá.

Puskás Imre szólt arról is, hogy akik nem rendelkeznek bankkártyával, azok a bankjuknál személyesen vehetik majd havonta két alkalommal 150 ezer forintig ingyenesen a készpénzt. Hangsúlyozta azt is, hogy a havi jövedelme mértékéig akkor is ingyenesen fel lehet venni készpénzt, ha negatív tartományba megy a folyószámláján a pénzmennyiség.

A devizahiteleseket segítő intézkedések kapcsán elmondta, hogy már a 90 napon túli késedelembe esett ügyfelek is beléphetnek az árfolyamgátba, így ők is visszatérhetnek ahhoz az árfolyamhoz, amellyel a hitel felvételekor számoltak. A jogszabály szerint a bank, abban az esetben, ha elengedi az adós tartozásának azt a részét, amely a fedezetül szolgáló ingatlan értékének a 95 százalékát meghaladja, akkor az állam garanciát vállal a gyűjtőszámlán keletkező tartozás iránt – fejtette ki.

Puskás Imre megnyugtató és rövid távon kiutat jelentő megoldásnak nevezte a kilakoltatási moratórium április 30-áig történő meghosszabbítását.

Az MNB időről időre csökkenteni tudja a jegybanki alapkamatnak a mértéket, ami azzal a következménnyel jár, hogy a forintban hitelt felvevőknek a törlesztőrészlete jelentősen csökkenhet, ez akár havi több tízezer forintot is jelenthet – emelte ki a fideszes politikus. Hozzátette: mindezt a stabil magyar gazdaságpolitika és költségvetés, valamint a kedvező inflációs helyzet teszi lehetővé.