FIDESZ.HU > Hírek Nyomtatás
Ablak bezárása
Giró-Szász: Megint mi nyertünk
Az EU újra alábecsülte a magyar gazdaság teljesítményét, a szerkezet-átszervezésből adódó lehetőségek hatását, miközben a mostani GDP-adat az exportbővülés mellett már egyértelmű termelésnövekedésről tanúskodik – mondta a kormányszóvivő.
Létrehozva: 2013. november 18., 10:11 | Utoljára frissítve: 2013. november 18., 11:45

A múlt héten nyilvánosságra hozott kedvező magyar makroadatok komoly muníciót jelenthetnek az Európai Unióval szemben, és tovább erősítik azt az immár hároméves tapasztalatot, hogy Brüsszel rendre pesszimistábban ítéli meg a magyar gazdaság jövőképét, mint a magyar kormány, és minden egyes alkalommal az utóbbinak lesz igaza – hangsúlyozta a kormányszóvivő a Ma Reggelben. Az EU újra alábecsülte a magyar gazdaság teljesítményét, a szerkezet-átszervezésből adódó lehetőségek hatását, miközben a mostani GDP-adat az exportbővülés mellett már egyértelmű termelésnövekedésről is tanúskodik – tette hozzá Giró-Szász András az M1 reggeli műsorában. Vélhetően javuló számok érkeznek ma az építőiparból is, amelyet egyelőre még az állami beruházások húzzák, de már elkezdtek épülni az új lakások is, ez pedig az elmúlt évek történései után ebben a szegmensben nagyon komoly dolog – emelte ki a szóvivő.

A Kúriára várva

Orbán Viktornak azt a kijelentését, hogy az igazságszolgáltatásnak a devizaadósok mellé kell állnia, ha pedig ezt nem teszi meg, a kormány lép, Giró-Szász úgy magyarázta: a miniszterelnök és sok más szakember az azonos kérdésekben hozott, de egymásnak ellentmondó ítéleteknél sürget valamiféle jogegységet a Kúriától, hogy a kormányzat érdemben, tartósan, hosszú távon, véglegesen segíthessen, és a bankszektor ezt másnap ne támadhassa meg. A lehetséges megoldásról a kormányszóvivő itt és a 180 perc hétfői adásában is korainak tartotta még beszélni.

Nem fordul a gazdaságpolitika hajója

A Kossuth Rádió hétfő reggeli műsorában Giró-Szász András az adószabályokról - amelyeket várhatóan hétfőn fogad el az Országgyűlés - azt hangsúlyozta: azok a költségvetési törvénnyel és a társadalompolitikai intézkedésekkel együtt a kormány munkájának következetességét jelzik. 2013 végén is a 2012 végén rögzített irányok köszönnek vissza, ami erősíti a kormányzásképességbe vetett hitet – hangsúlyozta a szóvivő. A kabinet döntései megfontoltan, megalapozottan, jövőképpel a tarsolyban születtek, és mindez most is igazolódik, változtatni ezért nincs miért – tette hozzá Giró-Szász. Az idei volt az első év, amikor teljesen kitisztítva működött az egykulcsos adórendszer, és működtette az ellátó rendszert, az államháztartást, és a mindenféle, ide-oda módosítgatott jóslatokkal szemben 3 százalék alatt tartotta az államadósságot. Az előző három év folyamatos nemzetközi csatározásaiból egyértelműen a magyar kormány jön ki győztesként – hangsúlyozta a kormányszóvivő a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Tiszta lappal indulnak a sportklubok

Giró-Szász a közrádióban emlékeztetett arra is, hogy a kormány elengedte hat nagy, egyenként is több mint 20 szakosztállyal működő, több ezer fiatalnak lehetőséget fővárosi sportklub adósságát, így ezek 2014 januárján tiszta lappal, tehermentesen indulhatnak. A cél az volt, hogy az egyesületek életben maradhassanak, és ne az adósságokkal való hadakozásra, hanem a gyerek- és ifjúsági sportra figyelhessenek. A kormány ezentúl minden évben támogatja majd ezeket a szakosztályokat, hogy a sportágak biztos, stabil utánpótlás-nevelést biztosíthassanak minden sportágban – jelentette ki a kormányszóvivő a Magyar Rádió reggeli műsorában.