FIDESZ.HU > Hírek Nyomtatás
Ablak bezárása
Szijjártó: Alapvető egyensúlyátrendeződés folyik
A magyar-kínai kapcsolatok erősítése nem lehet pártkérdés, a Kínával folytatott kooperáció ügyében a kormány és az ellenzék együttműködik - mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a Kínai-Magyar Barátságért kitüntető díj átadásán hétfőn.
Létrehozva: 2013. november 18., 11:41 | Utoljára frissítve: 2013. november 18., 11:50

Az Országházban tartott eseményen az államtitkár kiemelte, hogy a világban rendkívül gyors változások zajlanak: alapvető egyensúlyátrendeződés folyik a világpolitikában és -gazdaságban. Még nem lehet pontosan látni e folyamatok végét, de az biztos, hogy a válság utáni időszaknak Kína az egyik legerősebb szereplője lesz, és ennek megfelelően kell alakítani a kapcsolatainkat, folyamatosan erősítve a két ország közötti együttműködést - jelentette ki. Úgy látja, ezért fontos, hogy kormány és ellenzék együttműködjön a magyar-kínai kapcsolatok intenzívebbé tételében, attól függetlenül, hogy éppen ki kapta meg a választók bizalmát az ország vezetésére.
   
A magyar kormány keleti nyitás stratégiájának egyik alappillére a magyar-kínai együttműködés folyamatos erősítése. A hosszú távú, megalapozott és eredményes gazdasági együttműködéshez pedig elengedhetetlen a kapcsolatok oktatási és kulturális alapjainak megteremtése - emelte ki Szijjártó Péter. Az államtitkár emlékeztetett: a múlt héten hét kétoldalú megállapodást írtak alá, ezek közül több az oktatási és kulturális együttműködést segíti a két ország között. Emellett magyar kulturális központ nyílt Pekingben, így Magyarország a harmadik uniós tagállam és az első közép-európai ország, amely önálló intézményt hozott létre a kínai fővárosban kultúrája bemutatására - közölte.
    
A Kínai-Magyar Barátságért kitüntető díjat Jason Ding, a Wanhua Borsodchem elnök-vezérigazgatója, Madaras Péter, az Új Világhíd Alapítvány kuratóriumi tagja és Jü Fu-Nien, a Nagy Fal Kínai-Magyar Barátság Egyesület alapító tagja vehette át, továbbá posztumusz kitüntetést adományoztak az 1958-ban elhunyt Hudec Lászlónak, Sanghaj meghatározó építészének.