FIDESZ.HU > Vélemények > Publicisztika Nyomtatás
Ablak bezárása
Kinőni az adósságot
A befektetők Magyarország iránti bizalmát tükrözi, hogy már a kibocsátása napján szétkapkodták az újabb dollárkötvényt. Több mint ötszörös túljegyzés és a kezdetihez képest alaposan lenyomott hozam mellett vásároltak be a magyar papírból. Hazánk már idén februárban, huszonegy hónap után visszatért a kötvénypiacra, amellyel a kormány egyértelművé tette: nem hagyja az IMF hálójában vergődni tovább az országot.
Létrehozva: 2013. november 20., 08:57

Az év eleji hozamnál most többet kell majd fizetnünk a kötvény után, de ez az azóta megemelkedett amerikai kötvényhozamokkal magyarázható. A mostani sikeres aukció meghirdetése ráadásul jó stratégiai döntésnek bizonyult, mert hazánk kihasználta a kedvező piaci környezet lehetőségeit. Ráadásul nem volt vészhelyzet, mert az ország idei adósságfinanszírozása biztosítva van. A most bespájzolt összegekből a jövőre lejáró hiteleket lehet törleszteni. Azaz, csak átmenetileg emel az államadósság szintjén a most piacra dobott kötvény. Így nem kell temetni azt az egyik legfontosabb gazdaságpolitikai célt, amely az államadósság leépítéséről szól. A 2002-es választás után hatalomba jutó szocialista kormányok előszeretettel adósították el az országot, hogy így állják a jóléti rendszerváltás cechjét.

Mindez egyenes következménye volt annak, hogy hazánkat teljes kiszolgáltatottság mellett sodorta el a válság. A kígyó végül a saját farkába harapott, Gyurcsányék gigantikus méretű hitelcsomagról állapodtak meg a valutaalappal, az unióval és a Világbankkal. Jött a „fájni fog” időszaka, egymás után nyomták le a megszorításokat az emberek torkán. Amit Gyurcsány Ferenc nem tett meg, meglépte Bajnai Gordon miniszterelnökként: elvette a 13. havi nyugdíjat, faragott a családi pótlékoknál, a gyesen és a gyeden, megszüntette a távhő- és gázártámogatást, és a sort még lehetne folytatni. Bajnai most megint azt ígéri, ha hatalomra kerül, akkor átmenetileg rosszabb lesz, de majd később eljön az örök nyár korszaka. Ez sem meglepő, mert a baloldal évtizedek óta ezzel ámította a népet.

Kiss Gergely teljes publicisztikáját az MNO-n olvashatja.