FIDESZ.HU > Hírek Nyomtatás
Ablak bezárása
"Nemzeti létünk tartóoszlopa a Szent Korona"
Navracsics Tibor szerint a Szent Korona nemzeti létünk tartóoszlopa. A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter erről a veszprémi Szent Korona-emlékműnél szerdán tartott megemlékezésen beszélt.
Létrehozva: 2013. november 20., 12:29 | Utoljára frissítve: 2013. november 20., 14:08

Az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ légi irányító központja, az úgynevezett Szikla falán elhelyezett dombormű előtt Navracsics Tibor úgy fogalmazott: 1944-ben a Szent Korona-eszme is menedéket keresett Veszprémben, amely lehetővé tette több évszázadon keresztül, hogy a közép-európai nemzetek békében éljenek egymással, azt az eszmét, ami a XX. században, az I. világháború végén halálos sebet kapott.
   
"Annak az I. világháborúnak a végén, ami gyilkos gyümölcsöket hozott: a bolsevik és nemzeti szocialista diktatúrát, annak a háborúnak a végén, ami totális, embertelen politikai rendszereket hívott életre. Olyan rendszereket, amelyek saját polgárai ellen fordultak, osztályalapon, ahogyan azt a bolsevikok tették, vagy faji alapon, mint tették azt a nácik" - mondta Navracsics Tibor. Gondolatmenete szerint 1944 novemberében Magyarországon ez a két diktatúra vívott élet-halál harcot egymással; itt húzódott a front, a Szent Korona pedig ezek elől menekülve egy hónapra itt, Veszprémben lelt hazát; aztán tovább kellett menekíteni egészen Amerikáig, hogy aztán a '70-es években kapjuk vissza - fűzte hozzá.
   
Navracsics Tibor érdekesnek nevezte, hogy azok a magyarok, akik "csak" emléktárgyként tekintenek a Szent Koronára és a Nemzeti Múzeumba "tették", és azok is, akik a magyar államiság, a demokrácia és a szuverenitás egyik alapvető szimbólumának tartják, minden vita ellenére is egyetértenek abban: a Szent Korona nélkül a magyar nemzet, a magyar öntudata nem lehet erős. A miniszter úgy fogalmazott: a Szent Korona nemzeti létünk, nemzeti önazonosságunk tartóoszlopa; sőt nem csak mi, magyarok mondhatjuk el ezt a Szent Koronáról, hanem a közép-kelet-európai nemzetek is, hiszen Pozsonyban, Szlovákiában számos, a Szent Koronára utaló jellel találkozhatunk.
   
Az ünnepségen Horváth Zsolt (Fidesz) országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy vannak olyan értékek, amelyekért életünket áldoznánk, de ezek elsősorban személyes, családi vonatkozásúak; voltak és vannak azonban olyan emberek, akik a Szent Korona, a haza, a szabadság védelmében életüket áldozták, áldozzák. Most rájuk, a koronaőrökre emlékezünk, de rajtuk keresztül mindazokra is, akik egykor, ma, talán holnap is, életüket adják ilyen értékekért - fűzte hozzá.
   
A Keresztény Katonák Szövetsége és a Pannon Térség Fejlődéséért Közhasznú Alapítvány közös megemlékezést annak kapcsán tartották, hogy 1944-ben a koronaőrök Veszprémbe menekítették a Szent Koronát és november 6-tól egy hónapig a Sziklában őrizték; ennek emlékére 2010-ben avatták fel Lugossy László szobrászművész alkotását a Szikla falán. Az ünnepségen felsorolták a Szent Korona menekítő koronaőrök neveit is.