FIDESZ.HU > Hírek Nyomtatás
Ablak bezárása
Balog Zoltán oktatási szándéknyilatkozatot írt alá Tokióban
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön közös oktatási szándéknyilatkozatot írt alá a japán oktatási miniszterrel Tokióban - tájékoztatta az MTI-t az Emberi Erőforrások Minisztériuma.
Létrehozva: 2013. november 21., 11:51

Balog Zoltán az Orbán Viktor miniszterelnököt elkísérő küldöttség tagjaként utazott a távol-keleti szigetországba. A miniszter helyi idő szerint csütörtök délután kétoldalú tárgyalásokat folytatott Simomura Hakubun oktatási, kulturális, sport-, tudományügyi és technológiai miniszterrel Tokióban. A felek áttekintették a japán és a magyar nyelv tanításának helyzetét egymás országában, üdvözölve azt a tényt, hogy egyre többen kíváncsiak a másik ország kultúrájára.

Megállapodtak abban is, hogy a jövőben szorosabban együttműködnek az oktatás, különösen a felsőoktatás terén. Balog Zoltán felajánlotta, hogy Magyarország megosztja tapasztalatait a felsőoktatás nemzetközivé tétele, a külföldi hallgatói mobilitás elősegítése, valamint a felsőoktatás külföldi népszerűsítése terén.

A kétoldalú találkozón a miniszterek aláírták azt a szándéknyilatkozatot, amely a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében 100 magyarországi ösztöndíj felajánlását tartalmazza a japán fél részére. Ez a program az egészségügy, a művészetek és a zene, a természettudományok és a matematika, az IT- és mérnöki, az üzleti és menedzsment-, valamint a nemzetközi és európai tanulmányok területén biztosít helyet magyar egyetemeken japán hallgatók számára, magyar vagy angol nyelvű képzésben.

Balog Zoltán emellett bejelentette, hogy a magyar kormány új felhívást tett közzé a kormányközi tudományos és technológiai kapcsolatok fejlesztésére. A pályázaton keresztül a magyar fél közvetlenül olyan magyar kutatók mobilitását támogatja, akik japán kollégáikkal vesznek részt közös, kétoldalú tudományos projektekben. A rendelkezésre álló költségvetés kétéves időtartamra összesen 50 millió forint, a támogatás maximális összege projektenként 10 millió forint.

A megbeszélés végén Balog Zoltán hivatalos magyarországi látogatásra hívta meg japán partnerét.