FIDESZ.HU > Hírek Nyomtatás
Ablak bezárása
Egyszerűbbé válik a fuvarozás Magyarország és Fehéroroszország között
Egyszerűbbé válik a fuvarozás Magyarország és Fehéroroszország között, ami hozzájárulhat a két ország közötti kereskedelmi forgalom növekedéséhez.
Létrehozva: 2013. november 21., 12:37

Ez a külügyi és külgazdasági államtitkárság MTI-nek adott csütörtöki tájékoztatásából derül ki, amelyben felidézték: októberben ülésezett a magyar-belorusz gazdasági vegyes bizottság Budapesten. Szijjártó Péter államtitkár, a bizottság magyar társelnöke az ülés után kifejtette, a felek szándéka, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalmat tovább növeljék. Ehhez az is szükséges, hogy a fuvarozói szegmensben működők akadálymentesen tudják a javakat továbbítani.

Ezt szolgálja a Magyarország és Fehéroroszország között 2015-től bevezetendő új szabályozás, amely nem csak a fuvarozók napi feladatvégzését segíti, de az adminisztrációs feladataik teljesítését is könnyíti azáltal, hogy a korábbi engedélytípusokat részben összevonják - közölte az államtitkárság.

Rámutattak: a módosított engedélyekkel és az engedélyek kvótaszámának emelésével lehetővé válik a fuvarfeladatok zökkenőmentes teljesítése és a fuvarfeladatok volumenének növekedése a magyar-belorusz viszonylatban.

Magyarország és Fehéroroszország között 2013 első félévében 113,5 millió dollár volt a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke, amelyből 81 millió volt a magyar export és mintegy 33 millió dollár az import, vagyis jelentős a magyar aktívum - tájékoztattak.