FIDESZ.HU > Hírek Nyomtatás
Ablak bezárása
Puskás: 2014-ben a családok többől gazdálkodhatnak
A magyar családok teljesítményének köszönhetően az adótörvények nem tartalmaznak új adónemeket és adóemelést – emelte ki Puskás Imre.
Létrehozva: 2013. november 22., 11:24

A fideszes szakpolitikus a hétfőn elfogadott adótörvények kapcsán elmondta: számos kedvezményt tartalmaznak, amelyek egyszerre érintik a vállalkozásokat és a családokat. 2014-től kiszélesítjük a családi adókedvezmény lehetőségét – tájékoztatott, megjegyezve, hogy a kedvezményeket már nemcsak az adók terhére lehet érvényesíteni, hanem a járulékokból is levonhatóak. Azok is nagyobb mértékben tudják igénybe venni a családi adókedvezményt, akik alacsonyabb jövedelemmel rendelkeznek – mutatott rá Puskás Imre.

Kiemelte: az intézkedés Magyarországon körülbelül 270 ezer családot érint, és mintegy 53 milliárdot hagy az emberek zsebében. Így az összes kedvezmény 230 milliárd forintot meghaladó összeget hagy a családoknál – fűzte hozzá.

A képviselő példákon keresztül mutatta be, hogy a gyakorlatban mit is jelent az intézkedéssorozat. Kifejtette: egy olyan család esetében, ahol egy minimálbéres jövedelem van, és két gyermeket nevelnek, havi öt-hatezer forint pluszjövedelem jelentkezik. Ahol két minimálbérből tevődik össze a család jövedelme, és három gyereket nevelnek, a többlet a harmincötezer forintot is eléri havonta. „Ez 110 ezer magyar család esetében azt jelenti, hogy a bruttó jövedelem meg fog egyezni a nettóval” – szögezte le.

Fontos, hogy a legszerényebb jövedelmű családok egyre több jövedelemből tudjanak gazdálkodni, egyre jobb lehetőségek közt tudják gyermekeiket felnevelni – mutatott rá Puskás Imre. Ezért fontos a parlament döntése az adócsökkentésről – fűzte hozzá. Ha ehhez hozzáadjuk a húszszázalékos rezsicsökkentés által az emberek zsebében hagyott több tízezer forintot, a tartósan alacsony inflációt, valamint a növekvő reálbéreket, elmondhatjuk: 2014-ben a családok többől gazdálkodhatnak – fogalmazott a gazdasági bizottság fideszes alelnöke.