FIDESZ.HU > Hírek Nyomtatás
Ablak bezárása
Több százezer családnak segítettek az intézkedések
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) november 19-i döntésével tizenegy pénzintézettel szemben a végtörlesztés korlátozására irányuló összehangolt magatartás miatt összesen 9 milliárd 488 millió 200 ezer forint összegű bírságot szabott ki. A Fidesz szóvivője megdöbbentőnek nevezte, hogy „voltak bankok, akik megakadályozták, hogy emberek éljenek a végtörlesztéssel és kikerüljenek a devizacsapdából”.
Létrehozva: 2013. november 25., 09:27 | Utoljára frissítve: 2013. november 25., 09:28

A GVH 2011. november 23-án indított vizsgálatot hét magyarországi pénzintézetnél a lakossági jelzáloghitelek kamatának egy időben végrehajtott emelése miatt. A GVH azt észlelte, hogy a végtörlesztési lehetőség hatályba lépése előtt néhány nappal - 2011. szeptember 22. után - a magyar lakossági bankpiacon több vezető pénzintézet egymással közel azonos időpontban jelentős mértékben, 0,5-2 százalékponttal megemelte lakossági jelzáloghiteleinek kamatát, illetve magasabb kamatú új terméket vezetett be.

Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője hétfőn az M1 Ma reggelben azt mondta: a jelenlegi kormány sok olyan intézkedést tett, amellyel megpróbál segíteni a bajbajutott devizahitelt felvett családokon, ilyen például a végtörlesztés. A szóvivő megdöbbentőnek nevezte, hogy „voltak bankok, akik megakadályozták, hogy emberek ezzel éljenek és kikerüljenek a devizacsapdából”.

Hangsúlyozta: több százezer családot sikerült segíteni a végtörlesztéssel, az árfolyamgáttal, valamint azzal is, hogy megszüntették illetve meghosszabbították a kilakoltatási moratóriumot, továbbá felállt a nemzeti eszközkezelő, amely a legnehezebb helyzetben lévő devizahiteleseknek próbál segíteni.

Nemrégiben újabb döntéseket hozott a parlament a devizahitelesek megsegítésére vonatkozóan: kiterjesztették például az árfolyamgátat – húzta alá Zsigó Róbert. A politiklus kiemelte továbbá: bízik benne, hogy a Kúriát a GVH bírsága egy jogegységi nyilatkozat létrehozására ösztönzi, amely alapján a kormány és a parlament további, devizahiteleseket segítő döntéseket tud hozni.

Több százezer olyan devizahiteles is van még, akinek eddig még nem tudott segíteni a kormány. Jövő áprilisig lesz életben a kilakoltatási moratórium, addig kell minden olyan döntést meghozni, amely ezeknek a családoknak segít – jelentette ki Zsigó Róbert.