Bankbotrány: ha Kulcsár hallgat, beszélhetnének a jegyzőkönyvek
2004. március 31., 16:01
Demeter Ervin, Répássy Róbert és Szijjártó Péter, a bankbotrányt vizsgáló bizottság elnöke és két tagja a Nemzetbiztonsági Hivatalban (NBH) szerdán szerette volna áttekinteni a Kulcsár Attila telefonbeszélgetéseit tartalmazó lehallgatási jegyzőkönyveket. Az NBH főigazgatója azonban Tóth Andrásra, Medgyessy Péter titkosszolgálatokat felügyelő államtitkárára hivatkozva ezt megtagadta. Kiderült: Tóth furcsa mód éppen ma magához kérette a jegyzőkönyveket. Az erről készült jegyzőkönyv megtekinthető.

Kattintson a képekre a dokumentumok megtekintéséhez!

A vizsgálóbizottságnak, valamint a vizsgálóbizottság tagjainak törvényben rögzített joga, hogy a munkáját érintő iratokba betekintést nyerjen. Mégis, ma a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója a Tóth Andrásra, Medgyessy Péter titkosszolgálatokat felügyelő államtitkárára hivatkozva megtagadta, hogy a bankbotrányt vizsgáló bizottság elnöke és két tagja megnézhesse.

Sőt, az is kiderült: a lehallgatási jegyzőkönyvek egy része nem található az NBH épületében. Azok a jegyzőkönyvek, amelyek nem is képeznek államtitkot.

Törvénytelen és jogszerűtlen

Az az eljárás, ami a vizsgálóbizottság törvényes lehetőségeit korlátozza, törvénytelen és jogsértő.
Demeter Ervin elmondta: a Fidesz ezért az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságához fordul, mivel felmerül a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat rendellenes működése akadályozásának a gyanúja.
Ezen túlmenően viszont felvetődik a bűncselekmény gyanúja is, mivel a bizottság jogosult államtitok megismerésére, s a jelenleg hatályos törvények szerint, ha valaki megakadályozza az államtitok megismerésére jogosultat abban, hogy megismerje az államtitkot, akkor bűncselekményt követ el. A másik lehetőség tehát az, hogy büntetőfeljelentést tesz a Fidesz annak érdekében, hogy kikényszerítse az adatokat.

Kulcsár Attila hallgat, beszéljenek a jegyzőkönyvek!

Répássy Róbert leszögezte: az eljárás törvénysértő, s valóban, a Nemzetbiztonsági Bizottság rendkívüli összehívását kezdeményezi a Fidesz.
Rámutatott: egyértelműen arra megy ki a játék, hogy időhúzással április 20-ig, amíg a vizsgálóbizottság még dolgozhatna, lehetetlenné tegyék az iratokba való betekintést is az ellenzéki tagok számára. Hiszen nem kell különösebb logikai okfejtés ahhoz, mondta, hogy a bizottság kormánypárti tagjai az államtitkárnál lévő iratok tartalmát megismerhetik - az ellenzéki tagok pedig nem.
Mivel Kulcsár Attila a hallgatást választotta, beszéljenek helyette a lehallgatási jegyzőkönyvek, kérte Répássy Róbert, s hozzátette: most csak ezekből lehetne megismerni Kulcsár Attila politikai kapcsolatait.
A képviselő hozzátette: Tóth András titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár furcsa mód éppen ma kérette magához azokat a lehallgatási jegyzőkönyveket, s akadályozta meg így az ellenzéki képviselők munkáját, amelyek nem is képeznek államtitkot. Így még ezekbe sem nyerhettek betekintést az ellenzéki képviselők - mondta Répássy Róbert.
Demeter Ervin kijelentette: az államtitkárnak semmilyen jogi alapja nincs, hogy egy parlamenti vizsgálóbizottságot törvényben biztosított jogaiban korlátozza.

fidesz.hu