Tóth tovább titkolózik
2004. április 7., 14:34
Szerdán sem tekinthettek be az ellenzéki képviselők a Kulcsár Attila lehallgatott telefonbeszélgetéseiről készült jegyzőkönyvekbe a Nemzetbiztonsági Hivatalban.

Az NBH nem vonta kétségbe a bizottság tagjainak azt a jogát, hogy megismerjék az iratokat. De arról tájékoztattak, hogy Tóth András arra utasította őket, ne adják oda az iratokat addig, amíg az Országgyűlés elnökétől nem kap állásfoglalást arról, hogy a képviselőknek milyen jogosítványaik vannak - mondta el az újságíróknak Demeter Ervin, a brókerbizottság elnöke.
Demeter Ervin, Répássy Róbert, Szijjártó Péter fideszes és Font Sándor MDF-es honatyák szerdán délután a képviselők jogállására vonatkozó törvényre hivatkozva újra kérték a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatóját, hogy biztosítson számukra betekintést az iratokba.
A három fideszes képviselő egy héttel ezelőtt, szerdán már megpróbált betekinteni az iratokba, de akkor a főigazgató - a fideszes politikus szerint törvénytelenül - megtagadta a jegyzőkönyvek megismerését.
"Az NBH elismerte, hogy mind az elmúlt alkalommal, mind pedig most a hatályos törvények (...) szerint jöttünk az NBH-ba" - fogalmazott Demeter Ervin.
Közölte: mindezt jegyzőkönyvben rögzítették, ahogy azt is, hogy - bár nem lenne engedélyköteles - mégis betekintési engedélyt kértek az iratokba, amelyre az NBH főigazgatójának 8 napon belül válaszolnia kell. Elutasító válasz esetén feltehetően a bírósághoz fordulnak.
Kitért arra is, hogy az 595 jegyzőkönyv között számtalan olyan irat van, "amelyek nem vesznek részt a büntetőeljárásban", így azok nem is veszélyeztethetik a nyomozás érdekeit.
"Ezzel nem is érvelhet az államtitkár úr" - közölte álláspontját.
Elmondta még az NBH-tól azt a tájékoztatást kapták, hogy a feljelentéshez csatolt iratok, amelyek nem is minősülnek államtitoknak, még mindig Tóth Andrásnál, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok iráyításában közreműködő politikai államtitkárnál vannak.
"Az ő állításával szemben nem küldte vissza" - mondta Demeter Ervin.
Répássy Róbert azt mondta, azok a jegyzőkönyvek, amelyeket korábban Demeter Ervin még megtekinthetett "tartalmaznak olyan utalást, amelyből egy kormánytagra lehet ismerni".
"Gyurcsány Ferencnek is érdeke lenne az, hogy a vizsgálóbizottság tagjai meggyőződhessenek arról, mi áll abban a lehallgatási jegyzőkönyvben" - tette hozzá Répássy Róbert.

MTI - fideszfrakcio.hu