Répássy Róbert a bíróságon kérte a K and H ügy lehallgatási jegyzőkönyveit
2004. május 17., 17:50
Alaptalanul tagadta meg a Nemzetbiztonsági Hivatal a K and H ügyben Kulcsár Attila telefonlehallgatásáról készült jegyzőkönyvek kiadását - mondta Répássy Róbert fideszes honatya hétfőn a Fővárosi Bíróságon. A politikus három képviselőtársával együtt azután nyújtott be keresetet, hogy többször is sikertelenül próbált betekinteni a bankbotrány lehallgatási jegyzőkönyveibe.

A Répássy Róbert és három másik ellenzéki képviselő által az NBH ellen, adatok megismerése érdekében indított polgári perben eljáró Fővárosi Bíróság a hétfői tárgyalás berekesztése után ítélethirdetésre egy héttel elnapolta az ügyet. Répássy Róbert április 19-én egy nappal a parlament úgynevezett brókerbizottságának megszűnése előtt nyújtotta be keresetét a bírósághoz. Ennek előzménye, hogy a bizottság ellenzéki tagjai és Demeter Ervin fideszes képviselő, a bizottság elnöke március 31-én, illetve azt követően többször is sikertelenül próbált betekinteni az 595 lehallgatási jegyzőkönyvbe.
Az NBH jogi képviselője ennek kapcsán a tárgyaláson annyit mondott, hogy a vizsgálóbizottság nem hozott döntést az iratok megismeréséről, a bizottság egy vagy több tagja pedig nem azonos magával a bizottsággal.
A felperesek a kereset benyújtását követően módosították kérelmük jogalapját, e szerint már nem az országgyűlési vizsgálóbizottság tagjaként külön engedély nélkül kérnek betekintést az NBH-nál lévő iratokba, hanem a titoktörvény alapján, ahogy ezt bármely más állampolgár megtehetné.
Répássy Róbert azt is hangsúlyozta, hogy nem az adatok nyilvánosságra hozását, csak megismerését kéri. Hozzátette: volt már példa arra, hogy NBH-s iratokat egy vizsgálóbizottság tagjai megismerhették bizottsági döntés nélkül. Ez történt az állami vezetők pártállami múltját vizsgáló Mécs-bizottság esetében.

MTI - fideszfrakcio.hu