Gyurcsányi mégis Gyurcsány?
2004. szeptember 17., 12:09
Emlékezetes, a K&H-botrány lehallgatási jegyzőkönyve szerint létezik egy bizonyos "nagy ember", Gyurcsányi. A Reform című hetilap egy vállalkozásban rá is talált Gyurcsányi Ferencre, akinek a cégadatok szerint édesanyja neve és lakcíme megegyezik a miniszterelnök-jelöltével.

"Vajon ki lehet az a Gyurcsányi, akit a lehallgatási jegyzőkönyvekben lehet olvasni?" - tette fel a kérdést az idén áprilisban az Országgyűlésben Demeter Ervin, miután betekinthetett KulcsárAttila, az előzetes letartóztatásban lévő álbróker és az ügyben ugyancsak gyanúsítottként szereplő Bitvai Miklós, az Állami Autópálya Kezelő Rt. (AKA Rt.) vezérigazgatójának lehallgatott telefonbeszélgetésének jegyzőkönyvébe. A Fidesz képviselője a jegyzőkönyvre hivatkozva kitért arra, a vezérigazgató arról beszéltKulcsárral, hogy a Nemzeti Autópálya Rt. vezérigazgatójának tudomására adták, baj van a papírokkal, majd ezt követően azt mondta Bitvai Kulcsárnak: "Gyurcsányival akar beszélni a Nemzeti Autópálya Rt. vezérigazgatója, hogy intézkedjen." Elhangzott az is, hogy az AKA Rt. vezérigazgatójának 12 órára kell mennie a legnagyobb emberhez. Demeter feltette a kérdést: "Ki ez a legnagyobb ember?"
A titokzatos Gyurcsányi személyét firtató kérdésre Tóth András, a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő államtitkár kijelentette: "Semmi sem támasztja alá, hogy Gyurcsányi egyenlő lenne Gyurcsány Ferenccel, és hogy a sportminiszter bármilyen módon kapcsolatban állt volna Kulcsár Attilával." Szerinte a vonatkozó lehallgatási jegyzőkönyvben arról van szó, hogy két személy arról beszélget, hogy egy harmadik személy felkereshetné Gyurcsányt, akit "olyan jól ismernek, hogy még a nevét sem tudják pontosan". Semmi sem támasztja alá, hogy ilyen találkozó létrejött volna - mondta Tóth.
A céginformációs adatbázis szerint azonban az ARK Vagyonkezelő Rt. felügyelőbizottsági tagja 2001. május 26. és 2003. május 7. között egy bizonyos Gyurcsányi Ferenc volt, akinek mind az anyja neve (Varga Katalin), mind a lakcíme (Budapest, Szemlőhegy utca 42.) megegyezik Gyurcsány Ferencével. A politikus 2003 májusában lett sportminiszter. Ekkor bejelentette, hogy megválik cégei irányításától, ám korábban szerzett tulajdonrészeiről nem mondott le.
A cégadatok megerősítik a Gyurcsány és Gyurcsányi közötti, Demeter Ervin által vélt összefüggést.
A Reform álláspontja szerint az lenne a megnyugtató, ha egy vizsgálat minden kétséget kizáróan tisztázná, hogy Gyurcsány Ferencnek van-e köze ahhoz a Gyurcsányihoz, akinek a neve szerepel a lehallgatási jegyzőkönyvben. A kormányfőjelölt édesanyja is elmondta a lapnak, gyakran félreértik a nevüket, ezért meglehet, hogy a lehallgató tiszt és a cégbírósági munkatárs is így járt. Ez minden érintettnek jó lenne, hiszen ha az eljárás azzal zárul, hogy a lehallgatási jegyzőkönyvben említett Gyurcsányi nem azonos a miniszterelnök-jelölttel, akkor végleg eloszlik a gyanú, hogy olyan ember készül beülni a miniszterelnöki székbe, aki korábban esetleg részese volt a magyar történelem egyik legnagyobb bűncselekményének - írja a hetilap.

Reform - fideszfrakcio.hu