Gyurcsány, Gyurcsányi és Kulcsár
2004. szeptember 27., 15:11
Tóth András a titkosszolgálatokat irányító politikai államtitkár elismerte annak a lehallgatási jegyzőkönyvnek a létezését, amelyben a K&H-ügy kapcsán két személy arról beszélget, hogy egy harmadik személy felkereshetné Gyurcsányt - hangzott el Demeter Ervin hétfői parlamenti interpellációjában.

Tavaly június 22-én, a K&H ügynek nevezett milliárdos sikkasztás két fő gyanúsítottja, Kulcsár Attila és az Állami Autópálya Kezelő vezérigazgatója már lázasan dolgoztak a bizonyítékok eltüntetésén, illetve az utólagosan készített hamis szerződések előállításán. Mindeközben gyakran hívogatták egymást telefonon, hogy - ha rébuszokban is, de - a szükséges teendőket és a személyes találkozókat egyeztessék. Sok tennivalójuk volt, hiszen nem kevesebb, mint 16 milliárd forint csalárd elköltését kellett utólag lepapírozniuk. A telefonbeszélgetéseket a titkosszolgálatok ekkor már lehallgatták - emlékeztetett Demeter Ervin. Hozzátette: a telefonbeszélgetések alkalmával többször számba vették, hogy mit lehet tenni az ügy elsimítása érdekében, így este, jóval a munkaidő letelte után is telefonon beszéltek egymással. A vezérigazgató arról beszélt Kulcsár Attilának, hogy ,,a Nemzeti Autópálya Rt. elnökének tudomására adták, baj van a papírokkal, majd ezt követően azt mondja Bitvai Kulcsárnak: Gyurcsányival akar beszélni az NA Rt. elnöke, hogy intézkedjen, mert nagy baj lehet. A "baj" helyett egy trágárabb szó szerepel...
- Természetesen másnap reggel munkaidő előtt is sorra kerültek telefonbeszélgetések amelyekből pedig azt tudhatjuk meg, hogy az Állami Autópálya Kezelő vezérigazgatójának 12 órára kell mennie a legnagyobb emberhez - idézte fel a történteket a politikus. Kiemelte: Tóth András a titkosszolgálatokat irányító politikai államtitkár elismerte a lehallgatási jegyzőkönyv létezését, mint mondta, a vonatkozó lehallgatási jegyzőkönyvben arról van szó, hogy két személy arról beszélget, hogy egy harmadik személy felkereshetné Gyurcsányt. Ilyenkor az érintettnek hatalmában áll a szóban forgó lehallgatási jegyzőkönyveket nyilvánosságra hozatni.
- Nyilvánosságra hozatja-e Gyurcsány Ferenc a személyére utaló lehallgatási jegyzőkönyvet? Ismeri-e Gyurcsány Kulcsár Attilát és találkozott-e vele? - tette fel a kérdéseket Demeter Ervin.
A válaszadó Kiss Péter erre azt mondta: az érintetteknek nem áll módjukban intézkedni a nyilvánosságra hozatal ügyében, de Gyurcsány, ha a hatóságok kezdeményezik, nem zárkózik el.
Demeter Ervin a választ nem fogadta el. Elmondta, ez a dokumentum már nem titkos, így az érintett személy nyilvánossá teheti azt.Hozzátette: a két legfontosabb kérdésre, hogy ismeri-e Gyurcsány Kulcsárt, és találkozott-e vele, nyílván okkal nem érkezett válasz.

fideszfrakcio.hu