Kormányzati segítséget kérnek a pékek a talpon maradáshoz, enélkül ugyanis tömegesen mennek majd tönkre a kisebb vállalkozások. A sütödék legnagyobb problémája az, hogy képtelenek érvényesíteni szándékaikat a multinacionális üzletláncokkal szemben, melyek esetenként az önköltségi szint alá nyomják le az árakat. - Tavaly 56, az idei év első negyedévében 34 pékség ment tönkre Magyarországon - vázolta a helyzetet a Magyar Pékszövetség elnöke. Ilonka Boldizsár elmondta: Gyurcsány Ferenc kormányfőt, illetve Gráf József földművelésügyi minisztert is levélben kérték fel arra, hogy üljön velük tárgyalóasztalhoz a versenysemlegesség kialakítása érdekében.
Ha a helyzet változatlan marad, Ilonka Boldizsár szerint a jelenleg működő mintegy 1300 pékség egyharmada már a közeljövőben bezárhat. Ez többek között azt jelenti, hogy hatezer szakember munkanélkülivé válik, s a kereskedelemből még inkább kiszorulnak majd a hagyományosan magas minőségű magyar sütőipari termékek. Az ágazat tehát sokszorosan nehéz helyzetben van.
Az energiaköltségre fokozottan érzékeny pékségek nem tudták beépíteni az év eleji áremelés okozta pluszköltséget az árakba. Időközben megdrágult a liszt, ezért a nullszaldós eredményhez is 10-15 százalékos kenyéráremelésre lenne szükség. Ezt az ország egyes részein, például az Alföldön elfogadták az üzletek, másutt, például Nyugat-Magyarországon azonban nem. A pékek és a kereskedők jelenleg is tárgyalnak, ám van olyan üzletlánc, amelyik emelés helyett az árak csökkentését várja el beszállítóitól.
Új termékkel, a hagyományos eljárással, kovásszal készített magyar kenyérrel venné fel a harcot a pékszövetség a szupermarketekben kapható - a sütödék szerint gyenge minőségű és sokszor adalékanyagokkal terhelt - kenyerek ellen. - Azt akarjuk, hogy olyan termék álljon a vásárlók rendelkezésére, ami adalékanyagok nélkül készül - állapította meg Ilonka Boldizsár. A szakma célja az igazi magyar kenyér megteremtése, ezzel szeretnék visszahódítani a vásárlókat a nagy áruházláncoktól, amelyekkel szemben a pékek nem tudják érvényesíteni áraikat.
A pékszövetség által elindított kezdeményezésből várhatóan nyár végén, ősz elején lesz valóság, mert az egységesen csomagolt és szeletelt terméket vagy az orosházi kenyérünnepen, vagy az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kiállításon mutatják majd be. Magyar kenyeret csak a szövetséghez tartozó pékségek süthetnek, szigorú előírások mellett, de a kisebb boltokban, magyar tulajdonú áruházláncokban is kapható lesz majd a kovászos kenyér. A tervet támogatja a gabonaszövetség is - tudta meg a Magyar Nemzet Makay György főtitkártól, aki szerint a magyar lisztből, a régi módszerrel fele idő alatt elkészíthetők a sütőipari termékek. Az új kenyérrel a minőség kerülhet előtérbe, és erősödik más tényezőkkel szemben - állapította meg a szakember.
Magyar Nemzet - Erdősi Csaba - Nagy Ottó
MNO - fideszfrakcio.hu