A piac liberalizációjának eredményeként dömpingáron özönlik hazánkba az egyiptomi és a holland vöröshagyma, valamint a kínai fokhagyma, még inkább lenyomva az árakat, és kilátástalan helyzetbe hozva a termelőket. A makói Makóker-Termelők Értékesítési Szervezetének elnöke szerint eddig is importáltak Magyarországra hagymát, de nem ekkora mennyiségben, mint most. Vizi István elmondta, az egyiptomi termés magasabb ára miatt ugyan nem jelent közvetlen konkurenciát, de Hollandiából korlátlanul áramlik be a tavalyi hagyma, versenyképtelenné téve a friss hazai termést. Ennek hatása az augusztusi szezonban lesz leginkább érezhető, és még a jelenleginél is alacsonyabbra zuhannak az árak. A vöröshagyma jelenlegi felvásárlási ára (körülbelül 35 forint kilogrammonként) már most sem fedezi a termelői költségeket. Az üzletláncok még inkább le akarják nyomni az árakat, pedig jelenleg is 80-100 forintért adják tovább a vöröshagymát. A haszon nagy része tehát nem a termelőnél marad. Vizi István szerint Hollandiában ha buknak is az alacsony áron, közben megszerzik a konkurens országok piacait, ez pedig hosszú távon bizonyosan nyereséget hozhat. Kínában más a helyzet, ott olyan jelentős a túltermelés fokhagymából, hogy inkább vállalják a szállítással járó többletköltséget, csak ne kelljen a megsemmisítésért fizetni.
A jászárokszállási Kossuth 2000 Mezőgazdasági Rt. vezérigazgató-helyettese, Deme József szerint több és jobb reklám kellene a magyar hagymának, hogy tudatosítsa a vásárlókban a kiváló minőséget. A bajokat csak tetézi, hogy a magasabb ár miatt már külföldön sincs kereslet a magyar zöldségre, pedig hat-nyolc éve még jelentős mennyiséget exportáltunk Németországba és Hollandiába. Azóta fordult a kocka, melynek következtében már a Kossuth Rt. is hatvan hektárról harmincnyolc hektárra csökkentette a vetést. Deme József elmondta, hogy termelőik próbálkoztak más növények termesztésével is, ám sem a mák, sem a paprika nem hozott jobb eredményeket. Nem könnyű váltani, az áldatlan állapotok pedig kedvét szegik a termelőknek, a legtöbben már idén abbahagyják a munkát.
Dankó István, a jászladányi Jászföld Mezőgazdasági Rt. elnök-vezérigazgatója több okot is említett, ami hozzájárulhat a külföldi hagyma alacsonyabb előállítási árához. Hollandiában két-háromszor annyit termelnek hektáronként, mint itthon, ez persze a minőség rovására is megy. A holland állam nagyobb támogatást ad termelőinek, mint a magyar, holott itthon sokkal magasabbak a vegyszer- és üzemanyagköltségek. Gyakori és következetes ellenőrzésekkel azonban kiszűrhető lenne az előírásoknak nem megfelelő termék, így korlátozni is lehetne a behozatalt - mondta Dankó István.
Sajnos a hipermarketek is az olcsó és kevésbé jó minőségű külföldi hagymát részesítik előnyben, hogy tarthassák az árversenyt. A Hagyma Terméktanács és a különböző mezőgazdasági részvénytársaságok már tavaly kérték az államot, hogy védje meg a termelőket, és érvényesítse az intervenciós és a belépési árat. Ez az az ár, amivel az unió saját termelőit védi a máshonnan érkező olcsóbb áruval szemben, amely elvileg csak jelentős büntetővámmal kerülhetne be a tagországokba. A magyar kormány eddig nem élt ezzel a lehetőséggel, pedig igazi megoldást csak az állami szerepvállalás hozhat.
Juhász Regina; Hídlap
fideszfrakcio.hu