Gyanús londoni pénzmozgások
2005. július 13., 08:54
Több mint félmillió dollárt utalt a TV2-t működtető MTM SBS a brókerbotrányban pénzmosóként megjelenő Montrade Ltd. angliai számlájára - információink szerint ez is kiderül az off-shore cég számlamozgásairól készített jogsegélykérelemből. A Gyurcsány-kormány egyik államtitkárának is kellemetlenséget okozhat a londoni Barclays Bank tájékoztatása alapján készült anyag, írja a szerdai Magyar Nemzet.

Nemzetközi jogsegély részeként napokon belül megérkezik a Fővárosi Főügyészségre a londoni Barclays Banktól az a tranzakciós kivonat, amely a K and H Equitiesnél történt sikkasztási, pénzmosási botrány egyik kulcsszereplőjének, a Montrade Ltd. angol kirendeltségének számlamozgásait tartalmazza - értesült a Magyar Nemzet. A listából kiderül, hogy mely magánszemélyek, illetve gazdasági társaságok voltak kapcsolatban a Montrade-del, és milyen nagyságú összegeket utaltak a társaságnak.
Mint az köztudott, a Montrade nevű off-shore cég a szökésben lévő Schönthal Henrik érdekeltségébe tartozik. Az üzletembert itthon a brókerügy kapcsán pénzmosással gyanúsítják a nyomozó hatóságok. Schönthal korábban még floridai otthonában tartózkodott, ám mielőtt elfogatóparancsot adtak ki ellene, ismerősei szerint Dél-Amerikába távozott. Ugyancsak pénzmosással gyanúsítják Schönthal asszisztensét, Dudás Gábort.
Úgy tudjuk, a Barclays-kivonat szerint a londoni Montrade számlájára több mint félmillió dollárt utalt korábban a TV2-t működtető MTM SBS. Ismert, az ügyészségen Kulcsár Attila, a K and H egykori ügyvezető igazgatója, illetve sofőrje, Szekér Gyula is említést tett Pintér Dezsőről, aki a botrány kirobbanása után nem sokkal lemondott a TV2 elnöki posztjáról.
Azt egyelőre nem tudni, hogy a médiacég miért utalta az off-shore cég számlájára az említett összeget, az viszont bizonyos, a pénz a magyarországi Montrade-hez került, ahonnan továbbutalták.
A bank listájából kiderül az is, hogy a Synergon angol leánycége két részletben több százezer eurót utalt a londoni Montrade-nek, amely a magyarországi Montrade-en, illetve az egyik hazai bankon keresztül a szír pénzváltók kezében kötött ki. A pénzintézet kivonata meglehetősen nehéz helyzetbe hozhatja a Gyurcsány-kormány egyik államtitkárát - akire hónapokkal ezelőtt már terhelő gyanúsítotti vallomást tett Kulcsár Attila -, illetve a tőzsdén is jegyzett Synergont.
A Barclays lajstromának további érdekessége, hogy a Montrade-del kapcsolatban volt az Euromedic nevű cég. A társaság annak a Mészáros Jánosnak az érdekeltségébe tartozik, aki jelenleg a Magyar Fejlesztési Bank Rt. igazgatóságának tagja. A Magyar Nemzet korábban részleteket közölt Szekér Gyula tanúvallomásából - az ebben elmondottakat később Kulcsár is megerősítette vallomásában -, aki a nyomozók előtt kijelentette: többször szállított pénzt Mészáros Jánosnak a Vörösmarty téren lévő irodájába. A taxisofőr beszámolt arról is, hogy kétszer vitt jelentősebb összegeket a Britton irodájába Kulcsár személyes felügyelete mellett. Közölte, mindkét alkalommal 150 millió forintot adtak át Kelemen László jogásznak és Mészáros Jánosnak. Ezekről az ügyletekről neki Kulcsár annyit mondott, hogy "ez a pénz most olyan fontos helyre megy, véletlenül sem szabad tévednie". A lista szerint a KFKI-csoport ugyancsak pénzügyi kapcsolatban állt a Montrade-del.
- A K&H-ügyben 38-ból 31 esetben megszüntették a különféle vagyonok zár alá vételét, öt jogi személynek minősülő gazdasági társaság vonatkozásában azonban helybenhagyták az elsőfokú bíróság rendelkezését - közölte a Fővárosi Bíróság az MTI-vel. Az érintett cégek a büntetőeljárás terheltjei, Mészáros János és Kerék Csaba tulajdonában és ügyvezetése alatt állnak.

Magyar Nemzet - fideszfrakcio.hu