Példátlan megfélemlítési akció
2005. július 21., 16:13
Szerdára virradó éjszaka ismeretlen tettesek piros festékkel firkálták össze Hódmezővásárhely fideszes polgármesterének házát. A kaput ismeretlen eredetű anyaggal öntötték le. A gyújtogatási szándék lehetőségét a rendőrség jelenleg is vizsgálja. Lázár János csütörtökön nyilatkozott az ügyről.

A sajtóból igen keveset lehetett megtudni. Mi történt pontosan, mikor vették észre a történteket?

Reggel negyed hétkor azt vettem észre, hogy egy pontosan mindeddig tisztázatlan eredetű anyag van az utcára nyíló kapubejárónál. Kinyitottam a kaput, és láttam, hogy valamit ráöntöttek a kapunkra. Az utcára kilépve észrevettem, hogy a ház falára azt festették: "áruló, III/1, III/3," Ezeket a feliratokat egy másik, a miénkhez hasonló épületen is viszontláttunk három házzal odébb - tehát a tettesek valószínűleg nem tudták először beazonosítani, hogy melyik házban lakom. Ezután értesítettem a rendőrséget, feljelentést tettem, és megkezdődött a nyomozás.

Korábban is érték ehhez hasonló támadások, fenyegetések?

Az én munkakörömben előfordul az ilyesmi. Egy polgármesterrel megesik, hogy névtelen leveleket kap, ezért ezekre eddig nem sokat adtam. A feleségem is kapott névtelen leveleket egy évvel ezelőtt, de eddig - az én megítélésem szerint - ilyen súlyú megfélemlítési kísérletre még nem volt példa az elmúlt tizenöt évben Hódmezővásárhelyen.

Van-e valamilyen gyanúja, hogy kik tehették?

A fenyegető levelekből nem derült ki, hogy lehet-e összefüggés közöttük. Nyilvánvaló, hogy Magyarországon ilyen mértékű kiszámíthatatlanság, bizonytalanság idején sok ember gondolhatja úgy, hogy mások megfélemlítésével célt érhet, én viszont úgy látom, hogy semmiképp sem lehet meghátrálni sőt, szerintem ilyen esetben az embernek még határozottabban kell kiállnia az elképzelései mellett. A legmegdöbbentőbb az, hogy nem riadnak vissza semmitől, ugyanis ebben a házban nem csak én lakom, hanem a feleségem és a tizenöt hónapos gyermekem is.

Miért csak rongálás miatt indult eljárás?

Ezt nem tudom megmondani, csak azt, hogy a rendőrség nagyon korrektül járt el eddig az ügyben. A megyei rendőrség is részt vesz a nyomozásban, a helyszínelés több órán át zajlott: rögzítették a nyomokat, és az eddig tisztázatlan eredetű anyagból is mintát vettek, hogy kiderüljön, mennyire alkalmas vagy nem alkalmas gyújtogatásra. Gondolni sem merek rá, hogy esetleg ilyen szándék is előfordulhatott. Ezért rongálásról van szó, amíg más fordulatot nem vesz az ügy. Bízom a rendőrség munkájában, és csak a legnagyobb elismeréssel tudok szólni a hódmezővásárhelyi és a megyei rendőrök által eddig elvégzettekről.

Kezdetben nem kívánta kommentálni az ügyet, miért változtatott ezen az elhatározásán?

Talán mások számára is tanulságos lehet az ügy. Az, hogy összefirkálják az ember házát, másokkal is előfordul. De az, hogy a családom otthonát rongálják meg, ahol bent alszik a feleségem és a gyermekem, akiknek nincs köze a munkámhoz, nem közszereplők, azt elég rémisztőnek találom. Másrészről úgy gondolom, hogy a megfélemlítés kezd elharapózni ebben az országban, és ezt nagyon helytelennek tartom. Ezért tartom fontosnak kiemelni, hogy a családot el kell választani a politikától, és igyekezni kell őket megvédeni a közélet ártalmaitól. A politikai ellenfeleknek pedig inkább ki kellene állniuk szemtől szemben, ahelyett, hogy megfélemlítéssel, ijesztgetéssel próbálkoznak.

Kép és szöveg: B.E.- Fidesz Webszerkesztőség

fideszfrakcio.hu