A műemlékek megóvása az állam felelőssége
2005. szeptember 30., 13:25
Kupper András, a fővárosi Fidesz-MKDSZ frakcióvezetője és Nagy Gábor Tamás, a budavári kerület polgármestere a Várkert Bazár felújítási terveiről szólva a fővárosi műemlékek megőrzésében aktívabb szerepvállalásra szólították fel a kormányt pénteken. A politikusok kijelentették a bazár felújítása állami feladat.

Nagy Gábor Tamás elmondta: a kerületi önkormányzat képviselőtestülete csütörtökön megtárgyalta a Várkert Bazár jövőjével kapcsolatos stratégiai kérdéseket, és határozatot fogadott el, melynek három fontos eleme van. Az első, hogy a műemlékké nyilvánított épületért a felelősség elsősorban az államot terheli, de megóvásában szerepe van a fővárosi önkormányzatnak is. Másodikként emlékeztetettek, hogy a kerületi önkormányzat már két évvel ezelőtt megfogalmazott ajánlásokat a Várgondnokság részére, amely a terület kezelői jogával rendelkezik, de ezek az ajánlások nem valósultak meg. Végül pedig leszögezték: nem láttak eddig olyan üzlethasznosítási tervet és olyan megoldásokat, amelyek a kerületi vezetés aggodalmait teljes körűen eloszlatták volna - mondta el a polgármester.

Az állam aktívabb szerepvállalására van szükség

Kupper András elsőként emlékeztetett a Bazilika felújítására, amelyet az állam és a fővárosi önkormányzat együttesen végzett el. Mint mondta, két éve sürgették a Mátyás-templom rekonstrukciójának megkezdését is, és egy évre rá megérkezett a rá szánt állami pénzösszeg. A frakcióvezető szerint ebbe a sorba illeszkedik a Várkert Bazár is vagy a még mindig romokban álló volt Hadügyminisztérium épülete. Ezeknél az ingatlanoknál nem elvárható, hogy csupán befektetői szempontból hasznosuljanak, ezt a terhet a non-profit, de még inkább az állami szférának kéne magára vállalnia. A legjobban az állam és az önkormányzat tudja hasznosítani ezeket az ingatlanokat, ezért a következő kormányzattól azt várják, hogy az állam újítsa fel a Várbazárt is.

A Várbazárnak állami kézben kell maradnia

A fővárosi Fidesz-MKDSZ frakcióvezetője aláhúzta: ha Budapest komolyan gondolja, hogy 2010-ben Európa kulturális fővárosa akar lenni, amit egyébként a fővárosi Fidesz is támogat, akkor minden olyan kulturális létesítményt állami, fővárosi kézben kell tartani, amelyek ezt a célt szolgálhatják. Ebben a Várnak nem csak szimbolikus, hanem valós értelemben is kiemelkedő szerepe van - mutatott rá. Ezért támogatják a budavári önkormányzat azon döntését, hogy állami kézben maradjon az ingatlanegyüttes.

Kép és szöveg: A.D. - Fidesz Webszerkesztőség

fideszfrakcio.hu