Német lapvélemény szerint akadozni kezd Románia és Bulgária EU-csatlakozása
2005. október 24., 13:15
Akadozni kezd Románia és Bulgária EU-csatlakozása - írta hétfőn a Financial Times Deutschland (FTD) azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság kedden hozza nyilvánosságra a két ország felkészültségéről szóló jelentését, s a dokumentum a bizottságtól származó jelzések szerint súlyos problémákra mutat rá.

Az FTD a bizottság egy meg nem nevezett hivatalnokát idézte, aki szerint elméletileg még tartható lenne a 2007-es belépési dátum. Románia és Bulgária haladást ért el számos területen, de nagy hiányosságok vannak például az igazságszolgáltatásban, komoly a korrupció és a szervezett bűnözés mértéke. Ennek következtében növekszik annak valószínűsége, hogy Románia és Bulgária EU csatlakozását 2007-ről 2008-ra halasztják, aminek a lehetőségével a belépési szerződésekben is számolnak. Olli Rehn bővítési biztos az EU tavaszi csúcstalálkozójáig kívánja mérlegelni, hogy a problémák feljogosítanak-e a felvétel elhalasztására, esetleg mindkét vagy csak az egyik ország esetében.
Az FTD szerint mindezzel párhuzamosan annak a valószínűsége is növekszik, hogy egyes nemzeti parlamentek húzódozni fognak a belépési szerződések ratifikálásától. A német választásokon győztes konzervatív pártok (CDU, CSU) körében például erősödik az elutasítási hajlandóság. Európa-politikusok Berlinben abból indulnak ki, hogy az új német kormány koalíciós szerződésében igen kemény feltételekhez kötik majd a német igent. Konzervatív politikusok az európai alkotmány franciaországi és hollandiai elutasítására hivatkozva azzal érvelnek, hogy az EU újabb bővítései során az eddiginél sokkal nagyobb óvatossággal kell eljárni.
Elmar Brok, az Európai Parlament külügyi bizottságának német elnöke az FTD-nek úgy nyilatkozott, hogy "halasztani kellene, amennyiben komoly kétségek vannak, Románia és Bulgária érdekében is". Szergej Sztanisev bolgár miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy elfogadják a kritikát, megcsinálják, amit meg kell csinálni, de "a halasztás teljesen hamis jelzés lenne a térség számára", a Balkán stabilitása sínylené meg a lépést.

MTI - fideszfrakcio.hu