fidesz.hu főoldal
Hírek
Interjú
Publicisztika
Európai Unió
Mondatok
Baromfi szövetkezetek a madárinfluenzáról - alaptalan a félelem
2005. november 4., 19:50
A Magyar Baromfi Szövetkezetek Szövetsége (MBSZSZ) szerint alaptalan a madárinfluenzától való félelem Magyarországon, mert a hazai tenyésztésű baromfiállomány egészséges, így a fogyasztók is azok maradnak - tájékoztat a szakmai szövetség közleménye, amelyet pénteken juttattak el az MTI-nek.

A szakmai szervezet szerint a Magyar Baromfi Védjegy is garancia arra, hogy az ezzel jelzett baromfihúst biztonságos körülmények között - az élelmiszer-gyártás szabályainak megfelelően - állították elő. A magyar ipari baromfitartás és -feldolgozás folyamata szigorúan ellenőrzött és minőségileg garantált - áll a MBSZSZ közleményében.
A közlemény szerint a baromfiteleptől a fogyasztó asztaláig terjedő előállítási folyamatlánc minden fontosabb pontját ellenőrzik a szakemberek. Így a magyar baromfi egészségét képzett szakállatorvosok figyelik, továbbá szigorú szabályok garantálják, hogy az állomány nincs kitéve semmilyen fertőzésnek. A baromfitartó telepekre a fertőzések behurcolásának elkerülése végett csak az léphet be, aki a szigorú előírásoknak megfelelően jár el.
A közlemény ugyanakkor utal arra: a dél- és kelet-ázsiai országokban szabadon vannak a madarak és "szinte nem léteznek higiéniai előírások". Emellett más a klíma, aminek szerepe van a betegségek elterjedésében is. A baromfival kapcsolatba kerülő munkásokat nem kötik még minimális higiéniai előírások sem. A szövetség véleménye szerint ezért tör ki rendre az amúgy régen ismert betegség, a madárinfluenza a világnak ezen a táján.
A közlemény aláhúzza: a minőségi baromfihús előállításában Magyarország híre hagyományosan jó, ami annak köszönhető, hogy folyamatosan szállít az ország a legigényesebb európai piacokra. A magyar baromfi jellegzetes ízvilágának köszönhetően keresett termék a magyar határokon túl is.
"Mi termelők kizárólag magyar baromfiterméket eszünk! Bátran tartsanak velünk!" - zárul a közlemény.
Az MTI korábbi információi szerint az elmúlt időszakban a madárinfluenza miatti bizalmatlanság mintegy 10-15 százalékos fogyasztás-visszaesést okozott a baromfitermékeknél. Legnagyobb mértékben a csirkehús fogyasztása esett vissza, mivel az emberek zöme a baromfit a csirkével azonosítja. De csökkent a pulykából, a kacsából és a libából készült termékek forgalma is.
Magyarországon évente egy ember átlagosan 35 kilogramm baromfihúst fogyaszt. Ebből a mennyiségből mintegy 70 százaléknyi a csirke, 15-20 százalékot tesz ki a pulyka, a fennmaradó hányadot pedig a kacsa- és a libahús adja.
Magyarországon a baromfiágazat összes árbevétele évente mintegy 230-250 milliárd forintot ér el. A fogyasztás visszaesésének megállítására és a tendencia megfordítása érdekében a napokban eladás-ösztönző kampányba kezdtek.

MTI - fideszfrakcio.hu