"Tapasztalataink jó részét erénnyé kovácsoltuk..."
2005. november 8., 08:37
Nem vállaltam volna el a kampányfőnökséget, ha nem hinnék benne, hogy győzünk, és hogy a Fidesz elnöke jobb miniszterelnök tud lenni Gyurcsány Ferencnél - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke.

Három hete nem kis meglepetést keltett, amikor október 23-i beszédében ejtett tévedése után megkövette Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt. Bocsánatkéréskor a kulturált politizálásra hivatkozott. Ha a kampányfőnök ilyet tesz, az egy kulturált kampány előjele?

A kampányra általában nem jellemző a bocsánatkérés, de ha az ember elkövet hibákat, azokat el kell ismerni.

Azért az elmúlt tíz évből nem sok ilyen példára emlékszünk.

Bár a politika nem erről szól, de apró gesztusok néha kellenek: fontos, hogy a politikusok időnként nyíltan kimondják, tanulnak a saját hibáikból. A Fidesz kampányát ez jellemzi is, szerepel új jelmondataink között.

Mikor kezdődik pontosan a kampány, hiszen Orbán Viktor nemrég a választásokat megelőző 72 napról beszélt, a szövetségi gyűlést viszont szintén ő határozta meg korábban a kampány szimbolikus nyitányaként. Melyik az igaz?

A köztársasági elnök a törvény szerint 72 nappal a voksolás előtt írja ki a választásokat, a hivatalos kampányidőszaknak így ezt kell tekinteni. A mostani már csak azért sem lehet az, mert a jelöltállítás is csak december közepén fejeződik be. A felkészülést ettől függetlenül el kell kezdeni.

Elemzők nagyon sok hasonlóságot látnak a Fidesz 1998-as, illetve mostani kampánya között. Tudatos visszatérés vagy véletlen egybeesés?

Az egy győztes kampány volt, tehát ha így látják, igazuk lehet. A kampányunk egyik fő mondanivalója 1998-hoz hasonlóan valóban az lesz, hogy több változtatásra van szükség, de ezt most már kormányzati tapasztalat birtokában mondhatjuk. Tapasztalataink jó részét erénnyé kovácsoltuk, de voltak persze hibák is, melyekből tanulni lehetett.

Például?

Meg kellett tanulnunk, hogy bár a Fidesz egy nemzeti értékeket hangsúlyosan vállaló politikai erő, ezeket az értékeket sem formailag, sem szimbólumaiban, sem retorikájában nem lehet kisajátítani. A másik tanulság, hogy az országban mindig lesznek másként gondolkodók: nem az a feladat, hogy őket meggyőzzük. A gondolkodásukat tiszteletben kell tartani.

Tisztelendő a törekvés, de azért volt néhány ezzel ellentétes jel az elmúlt hónapokban: Kövér László megfogalmazásaiban például nehéz felfedezni a toleranciát. Úgy hírlik, korábban éppen ön volt, aki emiatt a felvetette: háttérbe kéne szorítani a szélsőségességével ártó választmányi elnököt.

Ez nem igaz. Egy néppártban nagyon sokféle hangütés megtalálható. A Fidesz sokkal színesebb, mint néhány éve volt, s a kampányban sem lehetünk hitelesek, ha bárkit háttérbe szorítunk. Az emberek akkor tudnak dönteni egyik vagy másik erő mellett, ha a teljes spektrumát látják, kikből-miből áll össze. Kövér Lászlót nem tartom szélsőségesnek. Bár tény, hogy megnyilvánulásai időnként őszintébbek a szokásosnál, erre szerintem szükség van, sőt néha kifejezetten jót tesz.

Nem válhat a sokszínűség adott esetben lázadássá - mondjuk egy választási vereség esetén?

Először is nem vereségre, hanem győzelemre készülünk, de ha úgy alakul is, hogy veszítünk, a párt jóval stabilabb, mint korábban bármikor. A Fidesz széles alapokon áll, és erős kötőelemei a rendszerváltó időkből átöröklött eszmék. Nem kell félni, nem lesz széthúzás.

Ha a párttal kapcsolatban bizakodó is, a pártelnök túlélhet-e még egy választási vereséget?

Orbán Viktor fiatalember, a politikában még komoly jövője van, ezt illetően még egy választási vereség sem lenne tragédia. De nem vállaltam volna el a kampányfőnökséget, ha nem hinnék benne, hogy győzünk, és hogy a Fidesz elnöke jobb miniszterelnök tud lenni Gyurcsány Ferencnél.

Orbán Viktor pártelnöki posztjáért sosem tolongtak a jelentkezők, de ön kivétel, néhány éve bejelentkezett az elnökségért. Vannak még ilyen ambíciói?

Öt évvel ezelőtt nyíltan vállaltam, hogy vannak pártelnöki ambícióim. Akkor még túl fiatal voltam. Ma már úgy látom, harminchárom évesen az életemben vannak fontosabb dolgok a karriernél, a negyedik iksz pedig még messze van. Nekem a kampányfőnökség sem ambíció kérdése volt: feladatot és munkát szívesen vállaltam, és a megbízás lejárta után sem áll szándékomban a pártban választott tisztséget szerezni.

Mekkora ijedtséget okoztak a pártban a közvélemény-kutatási adatok az MSZP hirtelen felzárkózásáról?

A választás előtt természetes, hogy mindenki igyekszik mozgósítani saját táborát, a kiegyenlítődés nagyrészt ennek köszönhető. No meg annak az egymilliárd forintnak, amit az MSZP az elmúlt két hónapban elköltött az imázskampányra. A Fidesz ezzel nem is akart versenyezni. A saját szavazók megszólításában mi is sokat erősödtünk, de dönteni azok fognak, akik az elmúlt tizenöt évben egyetlen közvélemény-kutatónak sem árulták el, hogy kire szavaznának a választásokon.

Számol-e még a Fidesz az MDF-fel? Vagy Dávid Ibolya pártját már nem meggyőzni, hanem felbomlasztani kell?

Még mindig bízom abban, hogy lehet értelmes kompromisszumot kötni, de nem rajtunk múlik: az MDF maga döntött úgy, hogy egyedül indul. Méltán érzi úgy sok képviselője, hogy ezzel a politikával a pártvezetés az ő jövőjüket, esélyeiket is veszélyezteti.

A Fidesznek melyik jobb, ha bekerül az MDF a parlamentbe, vagy ha nem?

Természetesen az lenne jobb, ha bekerülne, de kérdés, hogy erre van-e reális esély. Ma a legnagyobb valószínűsége, ha akarjuk, ha nem, a kétpárti parlamentnek van. Erre vannak jó és rossz példák: rossz, ami Ausztriában volt évtizedeken keresztül, de jó az angliai, ott évszázadok óta kiválóan működik a kétpárti modell.

Azért megfontolnák Gyurcsány Ferenc felvetését a kis pártok bejutási esélyének növeléséről?

A kezdeményezés nem komolyabb Medgyessy Péter nagy ívű közjogi javaslatainál. Nem lehet folyton egyik vagy másik pártnak kedvezően alakítgatni a választójogi szabályokat.

A miniszterelnökön kívül az elmúlt időben már a Fideszen belül is egyre többen sürgették, hogy Orbán Viktor törje meg kínos hallgatását, és szólaljon végre fel a parlamentben. Ez megtörtént, de miért pont most? Sem a konzultációs tapasztalatok, sem az általa felvetett javaslat nem új keletű.

A költségvetés benyújtásával vált egyértelművé, milyen ígéreteit nem valósítja már meg a jelenlegi kormány, és a következő négy évben hol kell változtatni. Minden kormány időszakában vannak jó dolgok, amelyet az utánuk jövők ígéreteik ellenére megváltoztatnak. Orbán Viktor azt javasolta: kormányoktól és választásoktól független garanciára van szükség kétharmados törvények formájában.

A hét végi szövetségi gyűlésen a Fidesznek jelszava lett a változás, de hajlandó-e a változásra abban a formában, ahogy a miniszterelnök javasolta: párbeszédben a kormánnyal, miniszterelnök-jelölt a miniszterelnök-jelölttel?

Vicces dolog ilyet mondani öt hónappal a választások előtt. A miniszterelnök tudhatná: a választási kampány arról szól, hogy a pártok miben különböznek, nem pedig arról, hogy miben hasonlítanak.

magyarhirlap.hu - fideszfrakcio.hu