Fasisztának nézik öreg honvédeket
2005. november 14., 07:25
Egy napnak sem kellett eltelnie, és vádak özöne zúdult szerbiai és vajdasági pártok, politikusok és civil szervezetek részéről a vajdasági magyar háborús veteránokra a Szabadkán szombaton megtartott második találkozójuk miatt.

A bírálók általában párhuzamot vontak a honvédtalálkozó és a szerdán Újvidéken történt neonáci rendbontás között, gyakorta mindkét eseményre a "fasiszta" és "nacionalista" jelzőt használták, és erélyesen követelték az újfasiszta rendezvények és szervezetek betiltását, közéjük sorolva a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat (HVIM) is.
Bojan Kostres vajdasági parlamenti elnök történelemhamisításnak nevezte azt, hogy egyesek megpróbálják nem fasisztának feltüntetni a Horthy-rezsimet. "...kiderül, hogy csak Hitler volt fasiszta és az egész világ ellene volt. A honvédek találkozója kísérlet volt arra, hogy eltöröljék a vonalat a fasizmus és antifasizmus között" - szögezte le a parlamenti elnök, aki szerint nem szabad megfeledkezni arról, hogy mit műveltek a magyar csapatok a Vajdaságban a II. világháború idején.
Ilyen szellemű közleményt adott ki Kostres pártja, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV), amely szerint a honvédek találkozója "provokáció volt, amely rettegést és nyugtalanságot" kelt a soknemzetiségű Vajdaság polgárai körében. Ide tartozik, hogy az LSV tartományi szinten koalíciós partnere a Vajdasági Magyar Szövetségnek, amelynek vezetői viszont jelen voltak a honvédek összejövetelén, és erőteljesen támogatásukról biztosították a rendezvényt.
Bojan Pajtic vajdasági kormányfő arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar honvédek az egyetlen katonai csoportosulás, amely találkozókat szervez a Vajdaság területén. A rendezvény szerinte rossz üzenetet hordoz magában, mert kiválthatja valamely más csoportosulás "lázadását".
Aleksandar Popov, egy ismert újvidéki társadalomkutató intézet vezetője arra figyelmeztetett, hogy a szerb és a kisebbségi nacionalizmus táplálja egymást a Vajdaságban, erről tanúskodik a szabadkai honvédtalálkozó, illetve a HVIM működése is. Szerinte amennyiben az állam nem lép fel, a nacionalizmusok "versengése" lavinaszerű hatást válthat ki a Vajdaságban, aminek nagyon rossz
vége lehet.
Miroslav Samardzic belgrádi politológus szerint a Horthy-hadsereg és a Horthy-rendszer nem volt ugyan fasiszta, de Hitler szövetségese volt, az erőszakkal besorozott vajdasági honvédek pedig nem Magyarországért harcoltak, hanem Hitler oldalán Hitler világrendjét akarták ráerőszakolni Európára. Ilyen érveket sorakoztatott fel az Antifasiszta Akció (AFA) nevű újvidéki szervezet, amely ugyancsak követelte a honvédtalálkozóhoz hasonló rendezvények betiltását.

MTI - fideszfrakcio.hu