Földvisszaigénylés Romániában
2005. november 15., 12:56
Nemsokára, november 30-án lejár az a határidő, ameddig az egykori föld- és erdőtulajdonosok, vagy örököseik beadhatják Romániában visszaigénylési (restitúciós) kérelmüket - tájékoztatta a fideszfrakcio.hu-t Puskás Bálint, Románia Szenátusának alelnöke.

A szántóföldek és az erdők visszaszolgáltatását a 247/2005. számú törvény szabályozza. Eszerint teljes visszaszolgáltatás történik és természetben. Azaz, aki visszakéri az egykor a tulajdonában volt szántóföldet vagy erdőt - szántóföld esetén az 1945-ös, erdő esetén az 1948-as tulajdonviszony alapján -, azt ott kell visszaadni, ahol eredetileg volt. Nagyon fontos változás az előző szabályozáshoz képest, hogy a visszaadható területnek nincs felső határa, azaz az egykori tulajdonosok vagy leszármazottaik az összes földet vagy erdőt visszaigényelhetik.

A 127/2005. számú sürgősségi kormányrendelet az eredeti, szeptember 23-án lejáró visszaigénylési határidőt november 30-ra módosította.

Felhívja Puskás Bálint minden egykori szántóföld vagy erdőtulajdonos figyelmét, hogy ha korábban beadta kárpótlási igényét, november 30-ig a helyi tanácshoz akkor is nyújtson be egy kérelmet, amelyben a földet vagy az erdőt visszakéri, mert csak ebben az esetben kapja vissza a földet. Az is nyújtson be kérelmet, aki már ezt korábban megtette, de kérését elutasították, vagy valamilyen indokkal nem oldották meg problémáját.

A november 30-i határidő jogvesztő, további meghosszabbítására nem valószínű, hogy sor kerül, azaz aki nem nyújtja be a helyi tanácshoz addig a kérését, soha nem fogja visszakapni földjét, vagy erdőjét.

fideszfrakcio.hu