Demszky példát vehetne Debrecenről
2005. november 18., 09:49
Budapestnek változás kell - Demszky Gábornak mennie kell. Ez lett a végkifejlete annak a beszélgetésnek, melyet a Polgári Újpestért Alapítvány szervezett Budapest elmúlt 15 évi működésének értékelésére. Felmerült a kérdés, mit csinál jól és másként Debrecen, és mit ront el Demszky Gábor, hogyan lehetséges, hogy egyazon országban két jelentős önkormányzati vezető ennyire különbözően tudja irányítani városát.

Dr. Hollósi Antal választókerületi elnök és Wintermantel Zsolt országgyűlési képviselő, fővárosi frakcióvezető-helyettes vendégei Kósa Lajos Debrecen, Tarlós István Óbuda-Békásmegyer, Derce Tamás Újpest polgármesterei és Kupper András a Fidesz fővárosi elnöke, frakcióvezetője voltak.
Kósa Lajos kifejtette, Debrecenben elképzelhetetlen lenne, hogy a város polgármestere ne Debrecenben lakjon, a városi közműcég luxusterepjárót béreljen a polgármesternek, vagy hogy a város közműcégeit eladják. Nem is nagyon érti, hogy miért tolerálják ezt a budapestiek. A kálvinista szemlélet több évszázados hagyománya alapján a város vezetőjének feladata a város vagyonának gyarapítása, és a lakók gyarapodásának támogatása. Aki csak elad az nem vezető, hanem felszámoló. Debrecen városának közműcégei évi 2 milliárd forinttal gyarapítják a város kasszáját.
Kupper András szerint a fővárosi MSZP-SZDSZ frakció nem működik együtt sem a kerületekkel, sem a frakciókkal, a főpolgármester 15 év alatt összeveszett valamennyi kormánnyal, folyamatos konfliktusa volt a kerületekkel, nem tudott érdemben megállapodni az agglomeráció településeivel. A Fővárosi Közgyűlésben nem hajlandóak még napirendre sem venni az ellenzék javaslatait, melyek sok esetben évek óta húzódó problémák megoldását jelenthetnék. 15 év után Demszky Gábornak mennie kell, ugyanis véleménye szerint nem a kétszintű önkormányzati rendszer jelenti a fő problémát, hanem maga Demszky Gábor.
Kósa Lajos hozzátette, hogy Debrecenben elsőbbséget élveznek a debreceni vállalkozások. Egy debreceni cég nyilván nehezen tud lehetőséghez jutni Linzben, Torinóban vagy Lyonban, ezért az is furcsa lenne ha Debrecenben külföldi cégeket kedvezményeznének, nem úgy, mint oly sok fővárosi beruházásnál. A Főnix csarnok 80%-át debreceni vállalkozások építették fel, kitűnő minőségben, hisz egy debreceni vállalkozás is ér annyit, mint egy torinói, linzi vagy lyon-i.

fideszfrakcio.hu