A Fidesz csak infláció alatti díjemelésekhez járul hozzá a fővárosban
2005. november 23., 14:56
A fővárosi Fidesz-frakció csak a várhatóan két százalékos infláció alatti közműdíj-emeléshez tud hozzájárulni - közölte szerdán sajtótájékoztatón a Fővárosi Közgyűlés Fidesz-MKDSZ-frakciójának vezetője.

"Mi csak olyan díjemelést tudunk elfogadni, ami nem haladja meg a jövő évre tervezett átlagos inflációt" - mondta Kupper András.
Hangsúlyozta, hogy semmiképpen nem tudják elfogadni a tömegközlekedési díjak jövő évi tíz, vagy akár nyolc százalékos emelését.
Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy 2002-ig a pénzügyminiszternek vétójoga volt a BKV-tarifák emelése vonatkozásában. Hozzátette: 1998 és 2002 között egyszer sem emelkedtek a BKV-tarifák az infláció feletti mértékben.
Kupper András rámutatott, hogy évek óta az infláció sokszorosával emelkednek a víz- és csatornadíjak. Így lesz ez jövőre is: közel hat százalékos emelésre kell számítani, és hasonló mértékben emelkedik a szilárd hulladék elszállításának lakossági költsége is - közölte.
A frakcióvezető elmondta: örömmel veszik tudomásul, hogy a kéményseprés és a lakossági távhőszolgáltatás díjai nem emelkednek jövőre.
Emlékeztetett arra: egy nyári kormányülés után Kóka János gazdasági miniszter arról beszélt, hogy a távhőárak vonatkozásában megkezdik az egyeztetéseket az önkormányzatokkal, és akár tíz százalékos csökkenésre is lehet számítani ezen a téren. Kupper András feltette a kérdést: vajon történt-e ilyen egyeztetés, s ha igen, miért nem csökkennek jövőre a távhőszolgáltatás árai.
Kupper András felhívta a figyelmet arra, hogy a távhőszolgáltatás terén csak a lakossági díjakat határozza meg a Fővárosi Közgyűlés, a nagyfogyasztók díjáról a távhőszolgáltató dönt. Lehetségesnek nevezte, hogy az a pénz, amit a kisfogyasztóktól nem tudnak behajtani, a nagyfogyasztók árában jelenik majd meg, s ez később továbbgyűrűzik más szolgáltatások, valamint termékek árára is.

MTI - fideszfrakcio.hu