Konferencia a tavaly december 5-i népszavazásról
2005. december 4., 10:42
A kettős állampolgárságról tartott tavaly december 5-i népszavazáson a határon túli magyarság volt az apropó, de valójában nem róluk szólt a referendum, hanem a magyarországi magyarság vizsgázott nemzettudatból, szolidaritásból - jelentette ki Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyarok Kulturális Szövetségének elnöke szombaton Szegeden.

A Csongrád megyei székhelyen a népszavazás egyéves évfordulója alkalmából December 5., a magyar szeptember 11. Kiútkeresés címmel rendeztek konferenciát, amelyen részt vett Duray Miklós, a Magyar Koalíció Pártjának ügyvezető alelnöke, Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke, valamint Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke. "Mi voltunk az apropók, de valójában nem rólunk volt szó, hanem vizsgázott a magyarországi magyarság nemzettudatból, nemzeti szolidaritásból" - mondta felszólalásában Kovács Miklós.
A Magyarok Kulturális Szövetségének elnöke az elsődleges feladatnak a szavazás eredményének lelki feldolgozását nevezte. A konferencia címére és a referendum eredményére utalva közölte: a párhuzam a 2001. szeptember 11-i eseményekkel, az Egyesült Államokkal szembeni terrortámadással nem teljesen helyénvaló, mivel az Egyesült Államokban "(...) nem drukkolt a terroristáknak a lakosság több mint fele".
Duray Miklós szerint függetlenül attól, hogyan változik a határon túli magyarság demográfiai helyzete, kiszolgáltatottak a nemzetközi politikának és bizonyos mértékben a magyar belpolitikának is.
Toró T. Tibor leszögezte: annyira nem látja tragédiának és katasztrófának az eredményt, de az mindenképpen felkiáltójel volt. Az a kérdés, hogy hogyan tudjuk a Kárpát-medencében a magyar életet, magyar jövőt közösen kigondolni és ennek alapjait hosszú távon lerakni - fűzte hozzá.
Ágoston András rámutatott: hozzászoktak, hogy a magyarországi politikai elittől néha kemény pofonokat kapnak, "de ahhoz nem, hogy a magyar szavazóktól, a lakosság nagy részétől is kapjanak egy taslit". A magyarországi lakosság nagy része az utóbbi időben kezd nemzetben gondolkozni, bár ez nem azt jelenti, hogy most másképp szavaznának; arról van szó, hogy "hogyan tudunk Európába beilleszkedni: mint nemzet vagy mint egy állam" - mondta.
A konferencián elhangzott: egyfajta megoldást a tényleges magyar autonómia jelentené, amely nélkül a határon túli magyarok szétszóródásnak újabb szakasza várható.

MTI - fideszfrakcio.hu