Az Európai Parlament az energiafogyasztás csökkentéséért
2005. december 11., 15:49
Az Európai Parlament várhatóan jóváhagyja a 25 tagország energetikai miniszterének azt a kissé már "felvizezett" közös javaslatát, hogy a háztartások és az ipar energiafelhasználása a következő kilenc évben minimum 9 százalékkal csökkenjen.

A parlament korábban arra hajlott, hogy az Európai Bizottság javaslatát támogassa: a testület 2003-ban - a többször is előforduló áramkimaradások miatt - azt akarta, hogy az egyes tagországok takarékosságra ösztönző intézkedésekkel önkéntes alapon 11,5 százalékkal csökkentsék a villamos áram, a gáz, a fűtőolaj, az üzemanyagok felhasználását. Az energetikai miniszterek azonban az idei év elején 6 százalékra mérsékelték a célszámot, s ebből lett a legutóbbi kompromisszum eredményeképpen 9 százalék.
Az Európai Parlament az elkövetkező héten foglalkozik a kérdéssel, s minden valószínűség szerint a 9 százalékos irányszámot fogja jóváhagyni, ami nem kötelező, csupán ajánlott.

MTI - fideszfrakcio.hu