Kerekasztal az erdélyi magyar autonómiáért
2005. december 13., 16:15
Sikeresnek mondható az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsnak (EMNT) az erdélyi magyar közösségi önrendelkezésért folytatott kétéves küzdelme és munkája - áll abban a Tőkés László EMNT-elnök által aláírt nyilatkozatban, amelyet a szervezet létrehozásának második évfordulója alkalmából szervezett kolozsvári sajtótájékoztatón ismertetettek.

A dokumentum szerint a kezdeményezésre az autonómia ügye újból a figyelem középpontjába és a politika napirendjére került. Az EMNT-nek - vélik - meghatározó szerepe van abban, hogy "a romániai Magyar közképviseletet magának kisajátító RMDSZ kénytelen lett változtatni az autonómia feladására irányuló addigi politikáján", és hogy a kisebbségi 4örvénytervezet a román parlament napirendjén szerepel.

Az EMNT vezetői szerint fontos eredménynek számít az is, hogy a Székely Nemzeti Tanácsnak (SZNT) és az EMNT-nek közös erővel sikerült nemzetközi szintre emelniük a romániai magyarság autonómiatörekvéseit. "A munkánkat hátráltató ellenséges politikai légkör sem ingat meg bennünket azon meggyőződésünkben, hogy az európai autonómiaformák romániai meghonosítása, nevezetesen Székelyföld területi autonómiája, másfelől az erdélyi kisebbségi magyarság személyi elvű autonómiája elengedhetetlenül szükségesek erdélyi közösségünk megmaradásához" - áll a dokumentumban. A sajtótájékoztatón Tőkés László bejelentette, hogy 2006 januárjára Egyeztető Autonómia Kerekasztal összehívását kezdeményezik, különös tekintettel az RMDSZ kisebbségi törvénytervezetének folyamatban lévő parlamenti vitájára.

Ezt az erdélyi magyar politikai, polgári és egyházi élet képviselőinek reprezentatív részvételével és szakértők bevonásával tervezik. A kerekasztal alapvető célja az autonómia melletti összefogás kialakítása, illetve az autonómia elvi alapjainak a résztvevők általi közös meghatározása. Tőkés hangsúlyozta: az RMDSZ képviselőit is meghívják erre a tanácskozásra. Szilágyi Zsolt, az EMNT alelnöke szerint ha az RMDSZ nem vesz részt ezen a megbeszélésen, az azt jelenti, lemondott arról, hogy egészében képviselje a romániai magyarságot. Az EMNT hasonló célból ismételten szorgalmazza az autonómia érdekében való magyar-magyar összefogás megvalósítását az Erdélyi Magyar Állandó Értekezlet keretében.

A Tőkés László püspök által vezetett Királyhágó-melléki Református Egyházkerület 2003. február 1-jén Szatmárnémetiben tartott bővített ülésén kezdeményezte az autonómiamozgalom beindítását, ami az EMNT 2003. decemberi és az SZNT ugyanazon év októberi megalakulásához vezetett.

MTI - fideszfrakcio.hu