Barroso: elégtelen a brit javaslat
2005. december 14., 16:42
Az Európai Bizottság vezetője, José Manuel Barroso gyakorlatilag elutasította, "egész egyszerűen elégtelennek" minősítette szerdai sajtóértekezletén a néhány órával korábban ismertetett új brit javaslatot az Európai Unió 2007-13 közötti költségvetésére.

"A brit javaslat nagyon messze áll attól, hogy eleget tegyen elvárásainknak és igényeinknek. A javaslat csalódással tölt el" - mondta a bizottsági elnök. Szavai szerint létfontosságú, hogy az EU-tagállamok vezetői most csütörtökön kezdődő brüsszeli csúcsértekezletükön megállapodásra jussanak a keretköltségvetésről. Szerinte ehhez az állam- és kormányfők részéről konstruktív légkörre és európai elkötelezettségük bizonyítására lesz szükség. "Ha ugyanis nem születik megállapodás, az nagyon negatív üzenetet küldene mind az állampolgárokhoz, mind kereskedelmi partnereinkhez. Olyan üzenetet, miszerint Európa zsákutcába jutott, és nem képes előrelépni" - szögezte le a bizottsági elnök.

Barroso szerint a zsákutca a bővítési politikától a kereskedelmi tárgyalásokig az EU minden tevékenységét késleltetné. Ezért azután - mint rámutatott - a tagállamok vezetőinek látniuk kell, hogy az Európai Unió válaszúthoz érkezett. A bizottság elnöke emlékeztetett az EU-alkotmányról szervezett francia és holland népszavazások eredményére, a dokumentum kétszeri elutasítására, s úgy vélte: igazán nem lenne szerencsés, ha ezeket a kudarcokat újabb követné. Ha viszont megszületne a költségvetési megállapodás, azzal szerinte az EU jelezhetné a külvilágnak, hogy továbbra sem halott, hogy számolni kell vele. Az állampolgárainak pedig azt bizonyítaná, hogy az Európai Unió nem a problémát jelenti, hanem a megoldást.

Barroso az elmúlt hetekben többször is élesen bírálta az EU költségvetését a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) 1,03 százalékán meghúzni akaró brit tervezetet, amely lényegesen szűkösebb a bizottság javaslatánál, de még a korábbi, luxemburgi EU-elnökség 1,06 százalékos indítványától is elmarad. Néhány napja "nottinghami városbírónak" nevezte Tony Blair brit miniszterelnököt, aki a "szegényektől vesz el, csak hogy a gazdagoknak adhasson". Az Európai Parlament szerdai strasbourgi ülésén pedig az új tagországokkal szembeni szolidaritás fontosságát hangoztatta, leszögezve, hogy korszerű büdzsé kidolgozására van szükség, amely figyelembe veszi azt a tényt, hogy az EU immár 25 tagországgal működik.

MTI - fideszfrakcio.hu