Az MSZP kompromisszumot akar - már létezik nemzeti konszenzus
2005. december 15., 20:16
Az Európai Unió következő keretköltségvetésével kapcsolatban már létezik nemzeti konszenzus, amely egyébként egybeesik az Európai Parlament véleményével is. A határozatot az EP valamennyi magyar képviselője megszavazta. Pillanatnyilag az Európai Parlament az egyetlen illetékes EU-testület, mely a költségvetés ügyében hivatalos álláspontot alakított ki, ezért csak ez lehet a kiindulási alap.

A magyar miniszterelnök és a magyar politikai erők feladata most az, hogy elérjék: ezt a közös álláspontot a költségvetési egyezkedések során a tagállamok minél inkább megközelítsék; közösen kell küzdeni a kár mérsékléséért. Magyarországnak nem kevesebb, hanem több Európára van szüksége. A kibővült Európának pedig nem zsugorodó, hanem nagyobb költségvetést kell készítenie!

Mi magyarok 15 évig dolgoztunk azért, hogy egyenlő partnerei lehessünk a többi európai uniós államnak, és most joggal érezhetjük úgy, hogy be akarnak csapni bennünket. Ezen feltétlenül változtatnunk kell!

Németh Zsolt
az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke

Budapest, 2005. december 15.