Gyurcsány exüzletfele árulja a tankönyvkiadót?
2005. december 19., 07:11
Információk szerint Erdős Ákos, Gyurcsány Ferenc egykori üzletfele máris árulja a tavaly ősszel az államtól megvásárolt Nemzeti Tankönyvkiadót - az eredeti vételárnál egymilliárd forinttal többért. A Fidesz az ügyben ma interpellálja a miniszterelnököt. A kiadó kommunikációs osztálya cáfolja az eladásról szóló híreket - olvasható a Magyar Nemzetben.

Ma interpellálja Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt a tankönyvkiadó állítólagos eladása ügyében Pánczél Károly fideszes képviselő. A politikus szerint a tankönyvpiac berkein belül nyílt titok, hogy az egy évvel ezelőtt privatizált Nemzeti Tankönyvkiadót máris árulja új tulajdonosa, Erdős Ákos, a kormányfő egykori üzletfele. Pánczél úgy tudja, a vevő egy külföldi kiadó, az ár pedig közel egymilliárd forinttal magasabb, mint amennyiért azt Erdős megvette az államtól. Pánczél szerint már korábban is sokakban felmerült a gyanú, hogy a kiadó elherdálásának célja az, hogy egy "jó barát" a kiadót nagy haszonnal továbbértékesíthesse.

Lapunkhoz már korábban eljutott a tankönyvkiadó eladásáról szóló hír, ám akkor azt mind két fél tagadta. A Magyar Nemzethez befutott információk szerint egyébként a lehetséges vevő a finn tulajdonú Sanoma kiadó, amely jelenleg magazinokat ad ki. Szabó György, a cég vezérigazgatója nem hallott arról, hogy tárgyalnának ilyen üzletről.

Kilincsányi Ágnes, a tankönyvkiadó kommunikációs igazgatója kérdésünkre azt írta: a tulajdonosainak nincs és korábban sem állt szándékukban megválni a birtokukban lévő Nemzeti Tankönyvkiadó részvényeitől, ezért minden lehetséges eladással kapcsolatos értesülés téves és alaptalan. Kilincsányi ugyanakkor hozzáteszi: a tankönyvkiadó és a Sanoma-csoport egyik leányvállalata hosszabb ideje együttműködik az elektronikus tananyagfejlesztés területén, így lehet, hogy ez a hamis szóbeszéd alapja.

Ismeretes: tavaly ősszel a Láng Rt. magánosította a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt.-t, ami az államnak addig évi félmilliárd forint hasznot hozott, ráadásul úgy, hogy a kétfordulós eljárás során példátlan módon nem növelte, hanem 690 millió forinttal csökkentette árajánlatát, amely így csaknem egymilliárd forinttal volt alacsonyabb, mint a tender során a legmagasabb ajánlat. Ugyanez a cég vásárolta meg 2002-ben Gyurcsány Ferenctől közvetve - az Altus Rt.-n keresztül - a Perfekt Rt.-t is, amelyben korábban a miniszterelnök maga is betöltötte a vezérigazgatói, illetve az igazgatótanácsi elnöki posztot.

Magyar Nemzet - fideszfrakcio.hu