A Rákoshegyi Polgári Kör beperelte a Budapest Airportot
2005. december 20., 18:21
A Rákoshegyi Polgári Kör az egyre növekvő repülőgép-forgalom lakott terület fölé terelése miatt beperelte a Ferihegyi repülőteret üzemeltető társaságot - közölte a szervezet az MTI-vel kedden.

A közlemény szerint a Budapest Airport Rt. ellen "birtokháborítás megszüntetése és kártérítési felelősség megállapítása iránt" a Pesti Központi Kerületi Bíróságon nyújtott be keresetet az ügyben 162 főleg rákoshegyi, és néhány pestszentlőrinci, kőbányai és zuglói lakost képviselő szervezet.A közlés szerint az ügyet támogatja Budapest XVII. és XIV. kerületi önkormányzat is.
A perben a rákoshegyi lakosok azt szeretnék elérni, hogy a légi irányítás vegye figyelembe, hogy a repülőtér közvetlen környezetében többtízezer ember él, akiknek alkotmányos joguk van "a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez". A felperesek szerint a jelenlegi repülési rend "megfosztja őket a magántulajdonhoz, személyes biztonsághoz, pihenéshez, egészséghez, gyermekeik fejlődéséhez és az egészséges környezethez való alapvető, emberi jogaiktól". A jogi lépéssel azt szeretnék elérni, a jogszabályok módosításával és betartásával a környezetszennyezés a repülőgép-forgalom további emelkedése esetén is csökkenjen. A perre a közlés szerint az adott okot, hogy a növekvő repülőgép-forgalmat előzetes bejelentés, egyeztetés és környezetvédelmi hatástanulmány nélkül a korábbi repülési útvonalakról és magasságokról fokozatosan sűrűn lakott területek fölé terelték. A Rákoshegyi Polgári Kör további perek indítását helyezte kilátásba még ez év vége előtt a környezetvédelmi jogszabályok megsértése miatt - tartalmazza a közlemény.

MTI - fideszfrakcio.hu