Januártól nemzeti vízum
2006. január 3., 07:18
Az öt évig érvényes beutazási engedély főként a magyar nemzetiségűeknek az anyaországgal való kapcsolattartását könynyítheti meg - írja a Népszabadság.

A Magyarországra látogató külföldiek az általános szabályok szerint legfeljebb három hónapig maradhatnak nálunk, ennél hosszabb idő esetén - elég körülményes és költséges eljárásban - tartózkodási engedélyt kell beszerezniük. A januártól négy szomszédos országban térítésmentesen igényelhető nemzeti vízum lényegesen kedvezőbb megoldást jelent, hiszen öt évre szól, és korlátlan számú belépést tesz lehetővé.

Ilyen beutazási engedélyt - nemzetiségüktől elvileg függetlenül - ukrán, román, szerb és montenegrói, valamint horvát állampolgárok igényelhetnek 1. a magyar nyelv ápolása, 2. a kulturális, nemzeti identitás megőrzése, 3. a felsőfokú oktatáson kívüli tanulmányok folytatása, illetve 4. a Magyarországon meglevő családi kapcsolatok erősítése érdekében. A magyar szabályozás ellen sem Brüsszel, sem az érintett országok nem emeltek kifogást.

Népszabadság - fideszfrakcio.hu