A bukaresti amerikai nagykövet nyilatkozata az önálló állami magyar egyetemről
2006. január 19., 18:45
Az erdélyi magyarságnak joga van az önálló állami magyar egyetemhez, amint arra az Egyesült Államok bukaresti nagykövete is utalt a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) tett minapi látogatását követően - jelentette ki László Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Kolozs megyei szervezetének elnöke az MTI-nek csütörtökön.

Az RMDSZ-politikus, aki Nicholas F. Taubman bukaresti amerikai nagykövet hét eleji kolozsvári látogatásán megbeszélést folytatott a diplomatával, elmondta: a kérdést mindenképpen demokratikus eszközökkel kell megoldani.

Taubman kolozsvári látogatása alkalmából - mint az a Mediafax hírügynökség jelentéséből is kiderült - a BBTE esetleges szétválasztására, illetőleg az önálló állami magyar egyetem létrehozására vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: ebben az ügyben "tiszta demokráciáról" van szó, s a demokráciákban a kisebbségek akaratuk szerint fejezhetik ki magukat.

A demokrácia vélhetően a legbonyolultabb politikai rendszer a világon, és a kisebbségek szabad véleménynyilvánítási joga része a demokráciának. Az egyedüli megjegyzés, amelyet ehhez a kérdéshez kommentárként hozzáfűzhetek, az apámnak egyik mondása, miszerint "Hagyjátok érvényesülni a szabadságot!" - jelentette ki az Egyesült Államok bukaresti nagykövete.

A diplomata nyilatkozata Gheorghe Funarnak, a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt szenátorának elégedetlenségét váltotta ki. A politikus Taubmanhoz intézett nyílt levelében azt állította, hogy a nagykövet az önálló egyetem kérdéséről pontos helyzetismeret nélkül nyilatkozott. Funar szerint a multikulturalizmus elve alapján szervezett BBTE mintapélda az európai térségben a kisebbségek jogainak tiszteletben tartása és az anyanyelvű oktatás lehetőségei szempontjából. Funar szerint a BBTE példája beleilleszkedik abba a demokráciakoncepcióba, amelyre kolozsvári látogatásán a nagykövet utalást tett. A szenátor kételyeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok az
amerikai költségvetésből finanszírozva kizárólag spanyol, kínai, olasz vagy koreai oktatási nyelvű egyetemeket létesítene az USA-ban jelentős létszámú kisebbségeknek.

Az önálló egyetem kérdése tavaly novemberben csapott nagy hullámokat a romániai közéletben, amikor tüntetéssorozat révén a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) államilag finanszírozott önálló magyar egyetemet követelt.

MTI - fideszfrakcio.hu