Mínusz 32 fokos fagyok Székelyföldön
2006. január 25., 13:28
Az idei tél hidegrekordjait rögzítették a hőmérők szerdán Csíkban és Háromszéken: szerda reggel a csíkszeredai meteorológiai állomáson mínusz 32, 5 Celsius-fokot jeleztek a hőmérők Hargita megye székhelyvárosának körzetében, a háromszéki (Kovászna megyei) Komandón pedig mínusz 32 foknál állt meg a higanyoszlop a hőmérőkben.

Az idei romániai hidegrekordot "szállító" Csíkszeredán egy nappal korábban "csak" 30 fokos volt a sziklarepesztő fagy. A szibériai hőmérsékletek ellenére a székely városban a farkasordító hideg időjárás következményei nem voltak olyan súlyosak, mint a hideghullám által sújtott más romániai településeken. Szerda reggel azonban talán kevesebb autót sikerült beindítani Csíkszeredában, mint más "hűvös" reggeleken, mert itt leginkább az autók akkumulátorai szenvedték meg az időjárást. Emiatt megnőtt a taxik forgalma, sokan azzal küldték gyermekeiket iskolába, azzal mentek távol eső munkahelyükre.

A meteorológusok a megye más helységeiből is kemény fagyokról számoltak be. Maroshévízen - mintegy a városka nevét meghazudtolva - mínusz 28, a székelyföldi "Kis-Szibériának" is becézett Gyergyóalfaluban most "mindössze" mínusz 26 fokos volt a hőmérséklet szerda reggel. Székelyudvarhelyen a város vízellátásában okozott fennakadást a januári hideghullám: kedden korlátozni kellett a melegvíz-szolgáltatást, ugyanis a víztisztító állomás szűrőrendszerének kapacitása csökkent a berendezésre rakódott jég miatt, így nem jutott volna víz a hidegvízzel való ellátásra és a fűtési rendszer működtetésére. Szerda reggelre azonban, amikor a városban mínusz 23 fokra "melegedett fel" az idő, az üzemzavart elhárították, a szolgáltatás már normális szinten zajlott.

A szomszédos Kovászna megyében az 1000-1100 méteres magasságban található Komandón a mínusz harminc fokos hidegben egyetlen gépkocsit sem lehetett a reggeli órákban beindítani, a mintegy 1100 lakos egyébként hősiesen állta a hideg ostromát. A hideg dacára nem áll meg az élet a fagy által az idén is kemény próbára tett székelyföldi településeken. A munkavédelmi hatóságok ellenőrzik a szabadban dolgoztató cégeket, és felhívják a cégtulajdonosok figyelmét a munkavállalókkal szembeni kötelezettségeikre: a huzamosabb ideig -20 fok alatti hőmérsékleten dolgozók számára melegedőhelyiséget, meleg munkaruhát és napi legalább fél liter forró teát kell biztosítani, ugyanakkor csökkenteni kell a munkaidőt.

A hideg a legnagyobb gondot a családok költségvetésében okozza: aggódva figyelik sokan a gázórákat, szorongva várják a közüzemi számlákat. Székelyföldön nem szokatlanok a nagy téli fagyok. Hargita megyében például 1985-ben mínusz 38 fokos hőmérsékletet jegyeztek fel, a Kovászna megyei Bodzaforduló nevű városkában 1963 és 1990 januárjában 35, 5 fokos volt a hideg.

MTI - fideszfrakcio.hu