A magyarok és a szerbek kulturális és történelmi kapcsolatait bemutató kiállítás nyílt Újvidéken
2006. február 6., 18:00
A vajdasági kormány által indított toleranciaprogram keretében a magyar és a szerb nép kulturális és történelmi kapcsolatait, öt évszázados együttélésének jó példáit bemutató kiállítás nyílt hétfőn Újvidéken, a Vajdasági Múzeumban.

Az "Együtt élni" mottójú kiállítás megnyitóján részt vett Schneider Márta, az Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára.
Bojan Pajtic vajdasági kormányfő a tárlat megnyitóján azt hangoztatta, hogy a gyűlölet és a nemzeti intolerancia nemcsak annak a következménye, hogy egyesek nem ismerik más népek kultúráját, történelmét és hagyományait, hanem saját népük történelmével sincsenek tisztában. Pajtic szerint a szerb-magyar kapcsolatok nem csupán a történelem tárgykörébe tartoznak, mert nagyon ritka az olyan szerb vagy magyar család a Vajdaságban, amelynek tagjai között nincsenek a másik népből valók.
Schneider Márta arról beszélt, hogy a művészet, a kultúra és a tudás segítségével lehet építeni a két nép és a két ország közötti kapcsolatokat, hogy a kölcsönös tisztelet és megértés kerekedjék felül.
A toleranciaprogram "értelmi szerzője", Korhecz Tamás vajdasági kisebbségügyi miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a kiállítást gyakorlatilag a tartomány majd minden tanulója - közel ötvenezer diák - fogja felkeresni iskolai programok keretében, ami hozzájárulhat a két nép viszonyával kapcsolatos "előítéletek és a féligazságok" lerombolásához.
Korhecz rámutatott arra, hogy vasárnap Újvidék magyarok lakta városrészében, Telepen "Halál a magyarokra" felirat jelent meg egy épület falán. A miniszter felszólította a falfirka szerzőit, hogy keressék fel a kiállítást, és "a sötétség és a halál helyett a világosságot és az életet" propagálják. A falfirka megjelenése miatt tiltakozó közleményt adott ki hétfőn a Vajdasági Magyar Szövetség, amely szerint a hasonló soviniszta üzenetek mind gyakrabban bukkannak fel a városban.
Újvidéken április 20-ig tart nyitva a kiállítás, utána a szabadkai városi múzeumba költözik a tárlat.

MTI - fideszfrakcio.hu