A Románia iránti lojalitásra szólította fel az RMDSZ-t Emil Boc
2006. február 6., 19:42
Vagy adja tanújelét Románia iránti lojalitásának, vagy pedig távozzon a román kormánykoalícióból a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) - hangoztatta hétfőn Bukarestben Emil Boc, a román Demokrata Párt (PD) elnöke, akinek e felszólítását Markó Béla, a szövetség elnöke még aznap visszautasította.

Emil Boc - aki Kolozsvár polgármesteri tisztségét is betölti - pártjának vezetőségi ülése után tartott sajtóértekezletén kifogásolta, hogy január végén az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése elfogadta Frunda György szenátornak (RMDSZ) a nemzet fogalmáról szóló jelentését. Az 1735. számú ajánlás támogatja a nemzeti kisebbségek területi autonómiájának elvét.
Ennek nyomán Romániában már a múlt héten átfogó sajtókampány és nacionalista felhangoktól sem mentes politikai támadás indult az RMDSZ és a magyar szenátor ellen. Hétfőn pedig a demokrata pártelnök felkérte az RMDSZ-t: adja tanújelét Románia iránti lojalitásának, vagy pedig távozzon a romániai kormánykoalícióból.
Boc szerint elfogadhatatlan az is, hogy a román parlament egyik tagja, az ET parlamenti közgyűlése román küldöttségének vezetője úgy nyilatkozzon: ő a strasbourgi testületben nem Romániát, hanem az RMDSZ-t és az erdélyi magyarságot képviseli. Frundának ez a kijelentése egyébként egy televíziós műsorban hangzott el.
A vitában hétfőn megszólalt Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök, kijelentve: Románia nem olyan ország, amelyet ki kell oktatni a kisebbségekkel való bánásmódot illetően. Románia Tariceanu szerint "olyan ország, amely a kisebbségi jogok védelmét és megadását illetően abba a helyzetbe került, hogy csaknem mintává válik Európában". Mint hangoztatta, Európában nagyon sok olyan ország van, amely kevesebb jogot biztosít a kisebbségeknek, mint
Románia.
"Ha Frunda úr jelentése és közbenjárása más államokra és nem Romániára vonatkozott, akkor természetesen nem túlzás, amit ott mondott. De ha Frunda úr Romániára is célzott, amelyre úgyszintén alkalmazni kell az ET ajánlását, akkor a dolgok változnak, s ebben az esetben nagyon világos, tisztázó megbeszélésre van szükség, hogy megérthessük egymást" - fejtette ki a kormányfő.
Markó Béla, a kormánykoalícióban részt vevő RMDSZ elnöke a DP elnökének megnyilatkozására reagálva az MTI-nek kijelentette: Frunda Györgyöt nem támadni, hanem dicsérni kellene, hiszen ő immár évek óta a román parlament európa tanácsi küldöttségének leghatékonyabb tagja. Ezt az is bizonyítja, hogy rábíztak egy fontos jelentést, amelyet az Európa Tanács ajánlásként meg is szavazott.
Az elmúlt időszakban - folytatta Markó - ugyanezek a koalíciós partnerek a kisebbségi törvénnyel kapcsolatosan próbálták bizonyítani, hogy a jogszabálytervezet nem felel meg az európai normáknak. Most az ET által elfogadott, norma értékű jelentést
próbálják visszautasítani, ennek kapcsán támadják a magyar szenátort - emlékeztetett az RMDSZ elnöke, aki szerint mindez azt bizonyítja, hogy Romániában nem múlt el a szélsőséges nacionalizmus veszélye, egyre veszedelmesebb nyilatkozatok hangzanak el nemcsak az ellenzék, hanem a kormánypártokhoz tartozó politikusok részéről is.
Az olyan kérdéseket, mint amilyen például a "lojalitás", a kilencvenes évek elején volt szokás fölvetni. "Akkor próbáltak minket lépten-nyomon kioktatni lojalitásból" - hangoztatta Markó, aki azt sem tudja elfogadni, hogy az egyik koalíciós partner Románia érdekei képviselőjének tekintse magát az RMDSZ-szel szemben. "Mi éppen úgy képviseljük ennek az országnak az érdekeit, mint bárki más, elsősorban azáltal, hogy jobbá akarjuk tenni egy jelentős, másfél millió lelket számláló magyar közösség és a román többség viszonyát. Ma ez Románia érdeke" - mondta a politikus.
Markó úgy véli, hogy napról napra zavarosabbá, magyarellenesebbé válik a romániai közélet. Szerinte egyesek ezáltal minden áron ürügyet keresnek a jelenlegi kormánykoalíció felborítására.
Markó visszautasította Boc "felkérését", leszögezve: az RMDSZ sem Frundát nem hívja vissza, sem a koalícióból nem távozik.

MTI - fideszfrakcio.hu