A Bolyai Kezdeményező Bizottság vezetőinek megbüntetését kezdeményezte a BBTE vezetősége
2006. február 28., 19:16
Törvény által előírt büntetést helyezett kilátásba kedden a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) két vezetőjével szemben a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) vezetősége.

A magyar karok és az önálló magyar egyetem létrehozásáért küzdő BKB két vezetőjét Hantz Pétert és Kovács Lehelt az egyetem rektora, Nicolae Bocsan levélben értesítette kedden erről a szándékáról.
A magyar oktatók az elmúlt hetekben a BKB vezetőiként több romániai és nemzetközi sajtótájékoztatón fejezték ki tiltakozásukat amiatt, hogy - szerintük - a BBTE-n a magyar tagozatot diszkriminálják. Ők ezért a jelentősebb döntési jogkör megszerzéséért a magyar karok létrehozását kezdeményezték. Ehhez a kéréshez a BBTE-n tanító magyar oktatók 83 százaléka csatlakozott támogató aláírásával, az 1959-ben megszüntetett Bolyai Egyetem újraalapításáért pedig 179 tudós aláírását gyűjtötték össze.
A rektor által aláírt írásos értesítésben az egyetem rektorátusa arra figyelmezteti Hantzot és Kovácsot, hogy nyilvános állásfoglalásaikkal rendszeresen szándékos módon hamis dolgokat közöltek az egyetem multikulturális jellegével és az intézmény által biztosított magyar nyelvű oktatással kapcsolatban. Továbbá felhívja a figyelmüket, hogy az egyetem szabályai szerint kötelesek érvényt szerezni a szenátus, a rektorátus, valamint a kari tanács döntéseinek, és hűségeseknek kell lenniük az őket alkalmazó egyetemmel szemben.
A levélből kiderül, hogy a rektor alkalmazni kívánja a két oktatóval szemben a tanügyi személyzet jogállásáról szóló 128-as törvényt, amelynek egyik szakasza kimondja: fegyelmi büntetéssel sújthatók azok, akik ártanak az egyetem érdekeinek és hírnevének. A 116. paragrafus különféle retorziókat helyez kilátásba az írásos figyelmeztetéstől a munkaszerződés felbontásáig.
Hantz Péter az MTI-nek elmondta: szerinte ez a figyelmeztetés is bizonyítja, hogy a BBTE diktatórikus intézmény, amelynek célja a magyar tagozat önállósulásának bármi áron való megakadályozása. Rámutatott: esetleges menesztésük semmiképpen sem egy ember döntésétől függ.
A figyelmeztetés ellenére továbbra is megragadnak minden jogi eszközt - mondta Hantz -, hogy a nyilvánosság elé tárják az egyetem "mélyen antidemokratikus gyakorlatát". Arra a kérdésre, hogy esetleg megszívlelik-e a rektor figyelmeztetését, az oktató közölte: eszük ágában sincs leállni. Hangsúlyozta: nem akar távozni az egyetemről, mert feltett szándéka, hogy folytassa a harcot a magyar karok létrehozásáért, illetve később a Bolyai Egyetem újraindításáért.

MTI - fideszfrakcio.hu